x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mașina de propagandă de la Kremlin: manifestanții anticorupție sunt plătiți

Mașina de propagandă de la Kremlin: manifestanții anticorupție sunt plătiți

de Şerban Mihăilă    |    28 Mar 2017   •   15:55
Mașina de propagandă de la Kremlin: manifestanții anticorupție sunt plătiți

Protestele anticorupție organizate duminică, pe întreg teritoriul Rusiei, au pus în mișcare mașina de propagandă de la Moscova. Kremlinul a înfierat „provocarea regizată” de opoziție, pe care a acuzat-o de încălcarea legii și declanșarea violențelor, în timp ce mass-media de stat au încercat să mușamalizeze manifestațiile, prefăcându-se că acestea nu există.

Cele mai importante demonstrații contra conducerii din Rusia, de la protestele antiguvernamentale din 2012, au activat arsenalul de propagandă de la Kremlin, care, deși nu a apelat direct la sintagma „dușmanii poporului”, i-a calificat pe manifestanți drept „mincinoși plătiți” sau „manipulați”. Liderii opoziției, organizatorii acțiunilor ce au adunat pe străzile orașelor din Rusia mii de persoane, au fost acuzați de președinția rusă că au încurajat încălcarea legii și au generat violențe. Manifestația organizată duminică, la Moscova, de liderul opozant Alexei Navalnâi a fost „o provocare”, a tunat, ieri, Kremlinul, la o zi după arestarea a peste o mie de protestatari.

„Ceea ce am văzut ieri în numeroase locuri, și probabil că la Moscova mai mult decât oriunde, a fost o provocare și o minciună”, a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al președinției, Dmitri Peskov, citat de AFP. El a adăugat că Navalnîi „a mințit”, spunând că manifestațiile erau „legale”. Peskov a mai spus că tinerilor care au participat la manifestații li s-a promis „o recompensă” financiară în cazul în care ar fi fost arestați, fără a oferi însă probe pentru a-și susține acuzațiile. Inițial, Navalnâi scrisese pe site-ul său că manifestațiile anticorupție erau prevăzute, duminică, în 99 de orașe din Rusia, însă autoritățile le-au interzis în 72 dintre acestea. Navalnâi, care și-a anunțat intenția de a candida la alegerile prezidențiale din 2018, a lansat un apel la organizarea protestelor, după ce a publicat un raport în care îl acuză pe premierul Dmitri Medvedev că deține controlul asupra unui imperiu imobiliar, prin intermediul unui ONG.

 

Închis și amendat

Arestat chiar în debutul protestelor de la Moscova, Navalnâi și-a petrecut noaptea de duminică în detenție. El a fost condamnat, ieri, la 15 zile de închisoare pentru „opunerea de rezistență” în fața poliției și, de asemenea, amendat cu echivalentul a circa 350 de dolari pentru organizarea unei manifestații neautorizate în centrul capitalei.

La tribunal, Navalnîi a cerut ca la proces să fie chemat premierul Medvedev, „organizatorul real al protestelor”. „Poate el ne va putea explica de ce atâția oameni au ieșit în stradă”, a spus opozantul. „Va veni și vremea când noi îi vom judeca pe ei”, a adăugat el, referindu-se la autorități.

Apelurile Uniunii Europene și Statelor Unite, care au cerut Rusiei să-i elibereze „fără întârziere pe manifestanții pașnici”, arestați duminică, au fost respinse de purtătorul de cuvânt de la Kremlin. Întrebat apoi de BBC dacă nu cumva ar fi cazul ca premierul Medvedev să lămurească acuzațiile de corupție care i-au fost aduse, Dmitri Peskov s-a mulțumit să răspundă: „No comment”. Până ieri, șeful executivului rus nu reacționase la acuzațiile de corupție.

×