x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Merkel ia pulsul Ucrainei la Kiev, Rogozin mişună prin Transnistria

Merkel ia pulsul Ucrainei la Kiev, Rogozin mişună prin Transnistria

de Dan Constantin    |    23 Aug 2014   •   08:44
Merkel ia pulsul Ucrainei la Kiev, Rogozin mişună prin Transnistria

Cancelarul Angela Merkel merge astăzi la Kiev pentru a analiza la faţa locului criza din Ucraina. Invitaţia i-a fost facută in urma cu cateva zile de preşedintele Petro Poroşenko, după ce fusese stabilit calendarul viitoarelor negocieri cu partea rusă. Marţi vor începe la Minsk discuţii între Putin, Poroşenko, trei comisari ai UE şi liderii uniunii vamale - Belarus şi Kazahstan.
Pentru sosirea doamnei Merkel, ca semn de ''bun venit'',  Rusia a trimis convoiul umanitar peste graniţă , în Ucraina de Est, subliniind vulnerabilităţile statalităţii ucrainene.

O analiza Stratfor apreciază ca Germania este interesată să se asigure că Ucraina nu va bloca tranzitul gazelor ruseşti în lunile care urmează şi va sonda gradul de maleabilitate al presedintelui Poroşenko în relaţia cu Rusia.

Pe 26 august are loc la Minsk întalnirea Putin - Poroşenko. La negocieri participă din partea Uniunii Europene comisarii de politică externă, comerţ şi energie. Această componentă arată propriile ţinte ale UE în discuţiile cu Rusia,  în urma aplicării sancţiunilor reciproce. Stratfor anticipează că negocierile de la Minsk se vor concentra asupra problemelor pe termen scurt, încetarea ostilităţilor şi acţiuni umanitare, cele privind statutul Estului Ucrainei şi al sprijinului Rusiei pentru separatişti rămânând a fi discutate la o dată ulterioară.

''Vocea Rusiei'' ţine să evidenţieze efortul Kremlinului în negocirea crizei, dar comentariile la articolul respectiv denotă scepticism şi critică vehement Statele Unite cu un ton ce aduce aminte de propaganda din perioada războiului rece.

O semnătură anonimă din mediul online informează, citând Vocea Moldovei, că o bază NATO, cu un efectiv de 100 militari si 20 de vehicule, a fost amplasată pe teritoriul Republicii Moldova.

Stratfor îl citează pe premierul  Yatseniuk  care crede că un format eficient de negocieri ar trebui să includă şi participarea Statelor Unite.

Poroşenko va participa în prima săptămână din septembrie la summitul NATO din Marea Britanie, estimându-se că până atunci părţile implicate în conflict îşi vor fi marcat poziţiile cât mai explicit.

Rusia a trimis un emisar intransigent la Chişinău, pe ''marele prieten al României'' - Dimitri Rogozin, viceprimministru care coordonează şi industria militară a Rusiei. El a avut convorbiri cu ministrul moldovean al comerţului care au privit cu precădere embargoul fructelor şi al produselor agroalimentare din Republica Moldova.

Sâmbată şi duminică Rogozin va participa în Transnistria la aniversarea a 70 de ani de la eliberarea Moldovei de nazism. Stratfor consacră acestei vizite un articol apreciind că Rusia va încerca să destabilizeze Republica Moldova, nu prin acţiuni militare, ca în Ucraina, ci prin presiuni politice separatiste provenite din Găgăuzia.

×