x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Moscova își dorește cooperare cu Washington-ul, nu confruntare

Moscova își dorește cooperare cu Washington-ul, nu confruntare

11 Apr 2017   •   15:10
Moscova își dorește cooperare cu Washington-ul, nu confruntare

Rusia a lansat marţi Statelor Unite un apel la 'cooperare constructivă' şi 'nu la confruntare', cu puţin timp înainte de prima vizită la Moscova a secretarului de stat american Rex Tillerson, informează AFP şi Reuters. 

Într-un comunicat, diplomaţia rusă şi-a exprimat speranţa pentru 'negocieri productive' cu Tillerson, care urmează să sosească în capitala rusă marţi după-amiază pentru o vizită de două zile. 

Secretarul de stat american, a cărui vizită este foarte aşteptată după poziţionările ferme ale administraţiei Trump împotriva regimului sirian, urmează să aibă o întrevedere cu ministrul de externe rus Serghei Lavrov. 

Cei doi oficiali vor discuta despre criza ucraineană, conflictul din Siria, lupta antiteroristă, Libia, Yemen, Afganistan şi Coreea de Nord, potrivit diplomaţiei ruse. 

În schimb, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat marţi dimineaţă că nu poate confirma dacă pe agendă există şi o întrevedere a lui Rex Tillerson cu preşedintele Vladimir Putin. 

'Nu căutăm o confruntare, ci o cooperare constructivă. Sperăm că SUA îşi doresc acelaşi lucru. De aceea, în timpul negocierilor ce vor urma, vrem să înţelegem în primul rând în ce măsură SUA conştientizează necesitatea de a stabiliza şi normaliza relaţiile noastre', menţionează comunicatul MAE rus. 

Rusia, care traversează în relaţiile sale cu SUA 'perioada cea mai dificilă de la sfârşitul războiului rece', se declară 'deschisă celui mai sincer dialog posibil'. 

Totodată, potrivit Reuters, diplomaţia rusă se arată extrem de îngrijorată de posibilitatea ca SUA să decidă în mod unilateral acţiuni militare împotriva Coreei de Nord. 

Vizita lui Tillerson la Moscova intervine după loviturile aeriene americane împotriva unei baze siriene, în noaptea de 6 spre 7 aprilie, ordonate ca răspuns la un atac chimic imputat regimului de la Damasc, atac ce a avut loc cu două zile înainte la Khan Shaykhun, în nord-vestul Siriei, şi s-a soldat cu 87 de morţi. 

Rusia, care dezminte responsabilitatea regimului de la Damasc în atacul chimic, a denunţat loviturile aeriene americane ca fiind o 'agresiune împotriva unui stat suveran'. Ea a cerut o anchetă internaţională 'obiectivă şi imparţială' cu privire la ceea ce s-a întâmplat la Khan Shaykhun. 

Moscova doreşte, de asemenea, ca Washingtonul să ia parte la o reuniune internaţională privind Afganistanul, prevăzută pentru 14 aprilie în capitala rusă, şi să facă presiuni asupra autorităţilor ucrainene, pentru ca acestea 'să-şi aplice strict angajamentele' prevăzute în acordurile de pace de la Minsk. 

Miniştrii afacerilor externe din ţările G7 s-au reunit marţi în Toscana pentru a încerca să transmită un mesaj ferm cu privire la Siria, înainte de vizita lui Tillerson la Moscova.AGERPRES

×