x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Poliția recomandă punerea sub acuzare a lui Netanyahu

Poliția recomandă punerea sub acuzare a lui Netanyahu

de Şerban Mihăilă    |    15 Feb 2018   •   14:32
Poliția recomandă punerea sub acuzare a lui Netanyahu

După aproape doi ani de anchetă, poliția israeliană a recomandat punerea sub acuzare pentru fapte de corupție a premierului israelian, Benjamin Netanyahu.  Decizia de începere a urmăririi penale se află în mâinile procurorului general, care s-ar putea pronunța însă abia peste câteva săptămâni sau chiar luni. Șeful executivului de la Ierusalim este hotărât să nu demisioneze și a afișat o atitudine sfidătoare la adresa contestatarilor săi.

 

Poliția israeliană anticorupție a ajuns la concluzia că există suficiente dovezi împotriva premierului Benjamin Netanyahu pentru a-l inculpa pe acesta pentru primire de mită, fraudă şi abuz de încredere. Potrivit acuzațiilor detaliate marți seară de reprezentanții poliției, Netanyahu, soţia sa, Sara, şi fiul său, Yair au primit cadouri, sub formă de mită, din partea unor miliardari, oameni de afaceri care urmăreau promovarea propriilor interese. Israelianul Arnon Milchan, producător la Hollywood, şi australianul James Packer i-au oferit trabucuri, şampanie şi bijuterii în valoare de circa un milion de shekeli (peste 280.000 de dolari), iar Netanyahu le-a acceptat, după începerea actualului său mandat. Milchan, producătorul unor filme celebre precum „Fight Club”, „Gone Girl” sau „The Revenant”, avea nevoie, între altele, de ajutor pentru a obține viză de SUA, a scris „The Jerusalem Post”, citat de BBC. Mai mult, după ce a primit cadourile oferite, Netanyahu a exercitat presiuni pentru adoptarea „Legii Milchan”, ce ar fi garantat scutirea de taxe, timp de zece ani, pentru israelienii care se întorc din străinătate să trăiască în Israel. Inițiativa a fost blocată de ministrul de Finanțe în ultimul moment. Într-un alt caz, premierul a negociat o prezentare favorabilă în presă cu proprietarul ziarului israelian „Yediot Aharonot”, în schimbul adoptării unor măsuri împotriva publicației concurente, „Israel Hayom”.

Nu vrea să demisioneze

La scurt timp după comunicatul poliţiei, Netanyahu a negat acuzaţiile, într-un discurs televizat, declarând că acestea „nu vor duce la nimic” şi „nu au nicio valoare juridică într-o ţară democratică”. El a spus că raportul poliției este „la fel de plin de găuri ca un șvaițer”. Netanyahu a afirmat că nu va demisiona, nu va organiza alegeri anticipate și nu va pleca din fruntea fragilei coaliții pe care o conduce, până la următoarele alegeri legislative, prevăzute pentru anul viitor, în luna noiembrie. Liderii alianței de opoziție de centru-stânga din Israel, „Uniunea Sionistă”, ceruseră premierului Netanyahu să demisioneze încă de marți. De asemenea, Ilan Gilon, unul dintre liderii partidului de stânga „Meretz”, a afirmat că acest scandal aruncă o „serioasă umbră de îndoială” asupra lui Netanyahu.

 

Statul Israel are nevoie de un lider cu mâinile curate, dedicat numai chestiunilor și intereselor care privesc această țară”. Eyal Ben-Reuven, unul dintre liderii „Uniunii Sioniste”

 

În vârstă de 68 de ani, Benjamin Netanyahu este prim-ministru din 2009 şi, dacă îşi va duce la bun sfârşit actualul mandat, care se încheie în noiembrie 2019, va depăși recordul de longevitate în fruntea cabinetului israelian. El a mai fost premier între anii 1996 și 1999.

×
Subiecte în articol: benjamin netanyahu