x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Premierul moldovean: Republica Moldova ar putea accepta un compromis privind statutul Transnistriei

Premierul moldovean: Republica Moldova ar putea accepta un compromis privind statutul Transnistriei

de Mediafax    |    27 Sep 2013   •   18:42
Premierul moldovean: Republica Moldova ar putea accepta un compromis privind statutul Transnistriei

Republica Moldova ar putea accepta un compromis "rezonabil" referitor la un statut special al Transnistriei, fapt ce ar garanta populaţiei din regiune un anumit grad de autoguvernare, a declarat joi premierul moldovean Iurie Leancă, în cadrul Adunării Generale a ONU, la New York.

"Viziunea Guvernului Republicii Moldova privind soluţia finală a conflictului (transnistrean) este lipsită de ambiguitate. În primul rând, o soluţie cuprinzătoare şi viabilă trebuie să se bazeze pe respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a ţării", a declarat Leancă, citat într-un comunicat, publicat pe site-ul Guvernului Republicii Moldova.

Leancă a subliniat că reintegrarea statului este o prioritate strategică a Executivului. El a afirmat că Chişinăul este "deschis unui compromis rezonabil referitor la un statut special al regiunii (transnistrene) în cadrul Republicii Moldova, fapt ce ar oferi populaţiei din stânga Nistrului un nivel confortabil şi garantat de autoguvernare în diferite domenii ale vieţii publice".

Premierul moldovean a menţionat că unul dintre obstacolele în calea soluţionării acestui conflict este arsenalul militar străin care încă se află pe teritoriul ţării. El a reiterat cererea Republicii Moldova privind retragerea definitivă a forţelor militare ruse din Transnistria, în conformitate cu angajamentele internaţionale.

foto: wikipedia



 

×