x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Presa rusa despre decizia SUA de reconfigurare a scutului antiracheta

Presa rusa despre decizia SUA de reconfigurare a scutului antiracheta

de IncomeMagazine    |    18 Mar 2013   •   09:07
Presa rusa despre decizia SUA de reconfigurare a scutului antiracheta
Sursa foto: Tatiana Kulikova/Getty Images/iStockphoto

Decizia Statelor Unite de repozitionare a dispozitivului sau de aparare aeriena este tratata diferit de presa rusa. Astfel, daca Nezavisimaia gazeta considera ca respectiva hotarare ofera Rusiei si SUA sansa imbunatarii relatiilor bilaterale, cotidianul Kommersant indeamna la prudenta, estimand ca manevra anuntata de Pentagon nu are darul de a spulbera temerile Moscovei.

Citeste si Cipru in stare de soc dupa acordul cu UE. Cozi uriase pentru retragerea depozitelor bancare

Nezavisimaia gazeta (NG) analizeaza decizia SUA prin prisma situatiei din regiunea Asia-Pacific si a concurentei dintre SUA si China in aceasta zona. Cotidianul aminteste ca, in urma cu un an, Washingtonul a anuntat ca punctul de greutate al politicii sale militare se muta in aceasta parte a lumii. In opinia ziarului, intarirea sistemului antiracheta al SUA in Oceanul Pacific sub pretextul apararii in fata amenintarilor nord-coreene demonstreaza intentia SUA de neutralizare a fortelor strategice ale Chinei, a caror modernizare trezeste neliniste la Washington.

Citeste si SUA reconfigureaza scutul antiracheta din Europa. RUSIA jubileaza!

Iata de ce, concluzioneaza NG, hotararea Pentagonului de a renunta la amplasarea pe teritoriul Poloniei si Romaniei a interceptoarelor SM-3, deschide noi posibilitati. „Este timpul ca Moscova si Washington sa demareze negocieri serioase. Sa speram ca se va reusi identificarea uni compromis, care sa tina cont de interesele de securitate ale ambelor parti si care sa consolideze stabilitatea strategica a lumii”, scrie cotidianul citat.

Citeste si In prag de faliment, orasul DETROIT, plasat sub tutela statului

Kommersant analizeaza lucrurile pornind de la delaratia viceministrului rus de externe, Sergei Riabov, potrivit caruia „decizia SUA nu numai ca nu spulbera temerile Rusiei, dar ofera motiv pentru alte ingrijorari”. Oricum, noteaza publicatia, subiectul se va afla pe ordinea de zi a discutiilor de astazi de la Geneva dintre Riabov si adjunctul secretarului de stat al SUA, Rose Gettemoeller.

Citeste si Cipru fierbe dupa amenintarea BCE

„Nu este vorba de o concesie facuta Moscova si noi nu privim lucrurile asa”, a continuat Riabov. „Toate aspectele incertitudinii strategice legate de crearea unui scut antiracheta de catre SUA si NATO raman in picioare. Ca atare, in vigoare raman inclusiv nemultumirile noastre”, a explicat el.

Citeste si Spionajul SUA: Ce se va intampla cu Rusia in urmatorii ani

×
Subiecte în articol: scutul antiracheta sua Rusia