x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Prețul uraniului crește ALARMANT din cauza protestelor din Kazahstan

Prețul uraniului crește ALARMANT din cauza protestelor din Kazahstan

06 Ian 2022   •   15:41
Prețul uraniului crește ALARMANT din cauza protestelor din Kazahstan
Sursa foto: kazahstan/antena3

Preţul uraniului crește după protestele de amploare din Kazahstan, țară care produce peste 40% din acest metal la nivel global, transmite Bloomberg.

Autoritățile au întrerupt reţelele de comunicaţii şi au restricţionat călătoriile. Rusia a anunțat că va trimite forţe de menţinere a păcii în această țară. 

Prin urmare, cotația uraniului a crescut cu 8%, miercuri, până la 45,25 dolari/livră, adică 0,45359237 kilograme, de la o valoare de 42 de dolari în ziua precedentă, arată datele companiei de analiză UxC. S-au apreciat acţiunile companiilor de uraniu din America de Nord şi Australia.

Kazahstanul este cel mai mare furnizor mondial de uraniu. 

"Este ca şi cum Arabia Saudită ar avea probleme cu producţia de petrol. Chiar dacă în prezent nu sunt lipsuri în aprovizionare, există posibilitatea de a apărea o criză de aprovizionare iar asta influenţează acum tranzacţiile", afirmă preşedintele firmei UxC LLC, Jonathan Hinze.

Preţul uraniului a crescut din luna septembrie 2021, cu 24% în ultimele luni întrucât investitorii cred că energia nucleară se va relansa pe măsură ce guvernele renunţă la combustibili fosili.

 

×
Subiecte în articol: uraniu