x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Revoluţia din Ucraina. "Sector dreapta" - băieții care dărâmă guvernul cu bâta

Revoluţia din Ucraina. "Sector dreapta" - băieții care dărâmă guvernul cu bâta

29 Ian 2014   •   13:25
Revoluţia din Ucraina. "Sector dreapta" - băieții care dărâmă guvernul cu bâta
Sursa foto: MAXIM SHIPENKOV/EPA

Maidanul, numele revoluționar al Pieței Independenței din Kiev, adună de două luni cea mai pestriță mulțime pe care a văzut-o vreodată Ucraina. Diferențele dintre manifestanți sunt atât de mari încât inclusiv extrema dreaptă și organizația antifascistă AntiFa sunt acum umăr la umăr în lupta pentru răsturnarea Puterii de la Kiev. În prima linie a ciocnirilor cu trupele de intervenție se află o grupare născută pe Maidan anul trecut, dar care s-a remarcat la începutul acestui an, când la fața locului au apărut civili cu căști, scuturi, răngi, bâte, ba chiar și o trebușetă.

Gruparea se numește Sector Dreapta. Este anonimă, nu are lideri și nici membri afiliați formal, se mobilizează prin mesaje pe Facebook, rețeaua de socializare Vkontakte și site-ul organizației naționaliste Trident. Nucleul ei dur este format din ultrași cu vederi naționaliste din galeriile echipelor de fotbal. Ei nu vor nici uniune vamală cu Rusia și nici integrarea în UE, pe care o consideră "opresoare a națiunilor europene", ci instaurarea un regim naționalist la Kiev. BBC scrie că gruparea consideră situația actuală o oportunitate pentru a distruge actuala structură a statului și construirea unui nou stat. Conform unei evaluări a Ministerului ucrainean de Interne, cel puțin 500 de simpatizanți ai Sectorului Dreapta trăiesc acum în clădirile publice ocupate de manifestanți, la Kiev.

Citeşte şi: Un fost mecanic de locomotivă a ajuns comandantul oraşului Liov

"Credem că în fruntea țării este un regim de ocupație, de aceea luptăm pentru a pune în locul lui un guvern liber și naționalist, fără mafioți la putere", a declarat pentru Le Nouvel Observateur "un tânăr care ținea strâns în mână o măciucă".

Sectorul Stânga nu este aliat cu niciun partid de opoziție, nici măcar cu partidul naționalist Svoboda, pe care îl consideră "prea liberal, conformist și moale". De altfel, membrii Sectorului se diferențiază clar pe Maidan, afișând simboluri ale extremei-dreapta - crucea celtică, numerele 14 și 88.

Toți cei trei lideri ai opoziției ucrainene, inclusiv fostul campion mondial la box Vitali Klitschko, au criticat atacrile Sectorului Dreapta asupra forțelor de politie și i-au numit pe membrii săi "provocatori".

×