Aproape jumătate dintre copiii săraci din Marea Britanie sunt incapabili să citească şi să înţeleagă cărţi, ziare şi site-uri când termină şcoala primară, conform unui raport al organizaţiei “Save the Children” dat publicităţii luni la Londra, când a fosta lansată campania “Read On. Get On” de combatere a analfabetismului, relatează The Telegraph. Conform studiului, numai în România dintre ţările UE există o diferenţă mai mare decât în Marea Britanie între abilităţile de lectură ale copiilor bogaţi şi ale celor săraci!
Cu şapte ani în urmă
Potrivit raportului, copiii de 11 ani dezavantajaţi din punct de vedere social sunt cu şapte ani în urmă faţă de cei cu posibilităţi financiare, ceea ce face din Marea Britanie ţara cu cea mai accentuată diferenţă din acest punct de vedere din lumea occidentală. În Uniunea Europeană, numai în România situaţia se prezintă mai grav în privinţa acestui aspect, notează sursa citată.
Raportul “Save the Children” notează că SMS-urile au înlocuit cărţile în topul materialelor celor mai citite de copii cu vârste cuprinse între opt şi 11 ani, numărul copiilor care citesc e-book-uri fiind mai mare ca niciodată.
Capacitatea analizată în raport, aceea de a citi bine, este definită prin capacitatea de a citi, înţelege şi discuta cărţi precum “Harry Potter” sau “Insula comorii”, precum şi ziare, reviste, scrisori şi dicţionare.
Campania din Marea Britanie este derulată de peste zece ONG-uri, împreună cu asociaţii naţionale ale profesorilor şi edituri, fiind sprijinită inclusiv de fostul premier John Major.
Mii de părinţi şi alţi voluntari vor fi recrutaţi pentru a-i citi unui copil timp de cel puţin zece minute pe zi, în campanie fiind cooptaţi scriitori de succes şi fotbalişti.
Conform studiului, aproape un sfert dintre copii renunţă la şcoala primară în fiecare an, proporţia fiind chiar de 2 din 5 în rândul grupurilor dezavantajate. O altă concluzie îngrijorătoare este că de multe ori copiii britanicilor din clasa muncitoare se descurcă mai rău din acest punct de vedere decât cei pentru care engleza nu a fost prima limbă.
De asemenea, studiul relevă că aproape un sfert din elevii de 11 ani, de cele mai multe ori dintre cei mai săraci, trăiesc în case în care se găsesc mai puţin de zece cărţi. Este unul dintre motivele care a făcut ca, pentru prima dată, mesajele text să înlocuiască cărţile în topul materialelor de lectură cele mai populare.