x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia acuză: SUA fac contrabandă cu petrolul sirian

Rusia acuză: SUA fac contrabandă cu petrolul sirian

de Şerban Mihăilă    |    30 Oct 2019   •   08:30
Rusia acuză: SUA fac contrabandă cu petrolul sirian
Sursa foto: Vadim Savitsky

Deși anunțase inițial retragerea totală a trupelor sale din Siria, lăsându-i astfel pe aliații kurzi singuri în fața ofensivei turce, administrația de la Washington a revenit asupra acestei decizii, precizând că soldații americani își vor consolida poziția în estul țării, pentru a proteja câmpurile petroliere de pe teritoriului sirian. De cealaltă parte, Rusia vine cu imagini care ar dovedi că americanii fac contrabandă cu petrolul

Pivotând de la dramatica misiune de lichidare a liderului organizației Stat Islamic (SI), Abu Bakr al-Baghdadi, comandanții americani și-au intensificat eforturile de a proteja câmpurile petroliere siriene, atât din calea atacurilor grupărilor extremiste, cât și de eventualele încercări de exploatare ale guvernului de la Damasc și ale aliaților săi ruși. Secretarul american al Apărării, Mark Esper, a declarat, luni, că, prin această misiune, US Army îi ajută și pe kurzii sirieni să obțină veniturile necesare pentru a putea să asigure în continuare paza teroriștilor din SI aflați în custodia lor, precum  și pentru a lupta contra „rămășițelor” grupării jihadiste din Siria, scrie AP. De cealaltă parte, însă, Ministerul rus al Apărării a dat publicității imagini obținute prin satelit, care, conform Moscovei, ar demonstra că americanii fac contrabandă cu petrolul din Siria. Potrivit ministerului, citat de RIA Novosti, fotografiile confirmă faptul că „atât înainte, cât și după înfrângerea decisivă a SI, petrolul sirian a fost extras activ și procesat apoi masiv în afara Siriei, sub protecția de încredere a soldaților americani, prin intermediul a numeroase autocisterne petroliere”. De altfel, în fotografiile arătate presei, au fost prezentate zeci de autocisterne petroliere și convoaie de protecție, în diferite puncte din estul teritoriului sirian. Purtătorul de cuvânt al ministerului, generalul-maior Igor Konashenkov, a declarat că americanii extrag petrol în Siria, ocolind sancțiunile impuse chiar de ei. „Sub protecția soldaților americani și a unor companii militare private din SUA, autocisternele pentru combustibil de la câmpurile petroliere din estul Siriei fac contrabandă cu alte state. În eventualitatea unui atac asupra acestor caravane, forțele speciale și avioanele americane sunt chemate imediat pentru protecție”, a precizat Konashenkov, citat de aceeași sursă.

În buzunarul americanilor

Potrivit lui Konashenkov, compania „Sadcab”, controlată de americani și înființată sub așa-zisa Administrație Autonomă din Estul Siriei, este implicată în exportul de petrol, iar veniturile „contrabandei” se duc în conturile personale ale companiilor militare private din SUA și ale forțelor speciale. El a adăugat că veniturile lunare obținute de către agențiile guvernamentale americane prin acest „banditism de stat internațional” depășesc 30 de milioane de dolari. „Nici legislația internațională, nici cea din SUA nu conțin vreun paragraf care să prevadă dreptul trupelor americane de a păzi și de a apăra depozitele de hidrocarburi ale Siriei de Siria însăși și de cetățenii ei!”, a spus Igor Konashenkov.

Pentru un asemenea flux financiar, scutit de controlul și taxele guvernului american, Pentagonul ar fi gata să păzească la nesfârșit câmpurile petroliere din Siria.”

Igor Konashenkov

 

 

 

×