x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Scandal în Polonia: Bunicul premierului a fost soldat al armatei naziste

Scandal în Polonia: Bunicul premierului a fost soldat al armatei naziste

de Dan Constantin    |    27 Mai 2014   •   14:39
Scandal în Polonia: Bunicul premierului a fost soldat al armatei naziste

Europarlamentarele din Polonia au fost incalzite de disputa dintre partidul premierului Donald Tusk si al fostului premier Kaczinsky. Pe acest fond au aparut informatii stanjenitoare din istoria familiei Tusk, readuse in atentie de o licitatie in care au fost scoase la vanzare obiecte care au apartinut bunicului acestuia.

Jozef Tusk a fost incorporat  in Armata Germana in timpul celui de al doilea razboi mondial , ceea. i-a adus acum  caracterizarea ca n-a a fost '' un bun polonez''. Dupa ocuparea Poloniei de catre Armata Germana, in septembrie 1939, Tusk a fost internat in lagare de concentrare pentru prizonieri.In 1942 el s-a incadrat in Wehrmacht, ca soldat si a luptat pe frontul de vest, fiind facut prizonier de britanici in 1945. In 195o a reobtinut cetatenia poloneza si s-a stabilit la Sopot devenind  un cunoscut lutier.Instrumentele realizate de Tusk erau bine apreciate si vadute la preturi ridicate. Jozef Tusk a fost si membru al unei organizatii a fostilor detinuti din motive ideologice si a murit in 1987 la vasta de 80 de ani.

Scandalul legat de aceasta poveste cu radacini in istoria Poloniei din anii ocupatiei naziste vine in preajma vizitei la Varsovia a presedintelui Statelor Unite, in 3-4 iunie. In program este inclusa si o intalnire a Presedintelui SUA cu zece sefi de stat din europa de est, intre care si Traian Basescu . Barak Obama are inclus in turneul european in 6 iunie  si participarea la comemorarea a 70 de ani de la debarcarea Aliatilor in Normandia.

×
Subiecte în articol: donald tusk Jozef Tusk Wehrmacht