x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Șoc: Stat Islamic pregătește contraatacul

Șoc: Stat Islamic pregătește contraatacul

de Şerban Mihăilă    |    17 Iul 2017   •   12:50
Șoc: Stat Islamic pregătește contraatacul
Sursa foto: YOUNIS AL-BAYATI/AFP

Amestecul dintre insurgența locală și rețeaua globală a jihadiștilor conectați prin internet oferă grupării teroriste Stat Islamic (SI) capacitatea de a rămâne periculoasă și de a-și relansa viitorul, în pofida înfrângerilor suferite pe fronturile din Siria și Irak. Noua versiune a SI se poate baza atât pe celulele de jihadiști care au scăpat din zonele de război, cât și pe extremiștii care nu au participat vreodată la luptă.

Pierderea orașului Mosul, ultimul bastion al islamiștilor radicali din Irak, și iminenta cădere a Raqqăi, principalul centru de rezistență al jihadiștilor din Siria, distruge definitiv „inima urbană” a autointitulatului „califat” decretat de SI, scrie AP. Cu toate acestea, gruparea extremistă are o strategie eficientă de supraviețuire și adaptare și a manifestat o flexibilitate remarcabilă, care va fi dificil de contracarat. De peste un an, organizația este conștientă că va pierde teritoriile care au propulsat-o în fruntea mișcării jihadiste mondiale, atrăgând ca un magnet zeci de mii de luptători străini. În fața iminentei înfrângeri din teren, principalul obiectiv al SI a devenit menținerea sprijinului local și global de care se bucură încă în rândul islamiștilor radicali. Un prim grup format din 100 de luptători ai SI din Siria și Irak a sosit în Afganistan la începutul lui februarie, urmat de un alt grup, de 20 de extremiști, la sfârșitul lui martie, au anunțat, recent, Națiunile Unite. Deși nu sunt populari în rândul afganilor de rând, acești jihadiști par să-i atragă pe tineri destul de rapid. Mai mult, grupul a primit o finanțare consistentă din partea comandamentului central al SI și oferă o sumă lunară triplă față de cea plătită de talibani pentru recruți, adică aproximativ 600 de dolari. Alte grupuri de luptători străini vor încerca, foarte probabil, să se reîntoarcă în Europa sau în Africa de Nord, fie pentru a lansa atacuri teroriste, fie în așteptarea unor ordine ale SI. Pe de altă parte, Irak și Siria oferă, la rândul lor, numeroase ascunzători pentru extremiștii locali, care se pot reorganiza, pregătind în liniște viitoare atacuri. Membrii grupării radicale sunnite SI se pot refugia încă în anumite zone populate de sunniții care se simt abandonați total de guvernul de la Bagdad, condus de șiiți. O serie de lideri ai SI au făcut parte din conducerea Partidului Baath, formațiunea politică a fostului președinte irakian, Saddam Hussein, și sunt cunoscuți pentru abilitățile lor de supraviețuire și pentru capacitatea de a construi puternice rețele locale, mai scrie AP.  

Războiul s-a mutat pe Internet

Unul dintre principalele mesaje ale propagandei SI a fost acela că gruparea oferă o oază de speranță sunniților din lumea întreagă și, până recent, postările sale în mediul virtual au încercat să tempereze brutalitățile extreme, cu imagini care arătau recolte abundente, copii la joacă sau sugerau acordarea de asistență medicală gratuită. În ultimele luni, pe fondul înfrângerilor din Siria și Irak, filmulețele difuzate de SI redau raiduri aeriene care distrug „califatul” și promovează un mesaj puternic: răzbunarea. Atacuri comise recent în lumea întreagă în numele SI, confirmă eficiența devastatoare a propagandei jihadiste în rândul simpatizanților de pretutindeni, prin intermediul rețelelor de socializare. În pofida pierderilor majore înregistrate pe câmpul de luptă, SI dirijează deocamdată războiul prin internet, cu ajutorul a mii de extremiști fără chip, animați de dorința de răzbunare.

Cea mai profundă emoție pe care o simțim este răzbunarea. Este catartică, autosatisfăcătoare și devine o datorie”.

Bruce Hoffman, șeful programului de studii de securitate la Universitatea „Georgetown”

×