x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Sora lui Kim dă de pământ cu SUA și refuză dialogul cu Biden

Sora lui Kim dă de pământ cu SUA și refuză dialogul cu Biden

de Şerban Mihăilă    |    23 Iun 2021   •   07:35
Sora lui Kim dă de pământ cu SUA și refuză dialogul cu Biden

Influenta soră a liderului nord-coreean Kim Jong-un a dat de pământ cu Statele Unite, respingând perspectivele unei reluări a dialogului diplomatic cu Washingtonul în viitorul apropiat. Kim Yo Jong a transmis administrației Biden că SUA ar suferi „o dezamăgire și mai mare”, dacă ar crede că Phenianul este dispus să facă vreo concesie pentru depășirea divergențelor majore care au blocat negocierile inițiate de fostul șef al Casei Albe, Donald Trump. În aceste condiții, impasul diplomatic dintre cele două părți ar putea continua până când criza economică provocată de pandemie ar lovi atât de rău, încât regimul lui Kim ar fi obligat să apeleze de urgență la ajutoare externe.

 

Într-una din rarele lui apariții, liderul nord-coreean, Kim Jong-un, declara, săptămâna trecută, că ţara sa ar trebui să se pregătească „atât pentru dialog, cât şi pentru confruntare” cu Statele Unite. Afirmația, rostită la o şedinţă plenară a Comitetului Central al Partidului, într-un discurs despre strategia Phenianului faţă de Washington, i-a făcut pe membrii administrației americane să se gândească la o posibilă intenție a regimului comunist de a relua comunicarea, după eşecul celui de-al doilea summit dintre Donald Trump şi Kim Jong-un, care a avut loc la Hanoi, în 2019. Imediat, consilierul prezidențial american pe probleme de Securitate Națională, Jake Sullivan, a caracterizat cuvintele lui Kim drept „un semnal interesant”. „Comentariile sale sunt un semnal interesant. Vom aștepta să vedem dacă acestea vor fi urmate de vreo comunicare mai directă cu noi în privința unui eventual pas înainte”, a afirmat Sullivan, într-un interviu acordat „ABC News”, la sfârșitul săptămânii trecute. Speranțele Casei Albe au fost spulberate însă rapid de influenta soră a dictatorului, Kim Yo Jong, care a luat în râs aprecierile lui Sullivan. „Se pare că SUA interpretează situația de o manieră care să le ofere o consolare. Această așteptare, pe care o au într-o direcție greșită, i-ar arunca pe americani într-o dezamăgire și mai mare”, a declarat ea, ieri, potrivit agenției centrale de știri KCNA.  

 

Moare, dar nu se predă

 

De mai multe luni, Coreea de Nord comunică același mesaj. Regimul lui Kim transmite noii administrații americane că nu are nicio intenție să revină la masa negocierilor, dacă SUA nu oferă concesii majore. Foarte probabil, Kim înțelege prin acest lucru relaxarea sancțiunilor economice impuse țării sale. „Ambele părți sunt blocate într-un joc de așteptare: Coreea de Nord așteaptă ca America să facă mai întâi concesii, iar SUA nu au nicio intenție să îndeplinească nivelul de acțiune solicitat de Nord!”, remarca recent un analist al Institutului Coreean de Cercetare pentru Strategie Națională, citat de AP. Afirmația sa era făcută la începutul săptămânii, în timpul vizitei la Seul a emisarului special al SUA pentru Coreea de Nord, Sung Kim. Cu acest prilej, diplomatul american a transmis un mesaj extrem de clar: Washingtonul este dispus să întâlnească oficialități nord-coreene „oriunde, oricând, fără precondiții”. Emisarul a precizat însă că administrația Biden va continua să exercite presiuni asupra Coreei de Nord, prin intermediul sancțiunilor, pentru a opri ambițiile nucleare și în domeniul rachetelor ale Phenianului. La Seul, Sung Kim s-a bucurat de sprijinul total al oficialităților sud-coreene pentru deblocarea cât mai rapidă a negocierilor dintre SUA și Kim Jong-un. Drept precondiție pentru reluarea dialogului, Coreea de Nord a cerut însă SUA, în repetate rânduri, să renunțe la „politica ostilă” îndreptată contra Phenianului, referindu-se probabil la sancțiunile internaționale coordonate de americani, precum și la derularea exercițiilor militare comune ale US Army cu forțele sud-coreene. De cealaltă parte, administrația Biden nu pare dispusă să relaxeze sancțiunile sau să ofere alte concesii majore, înainte ca regimul lui Kim să facă pași concreți în vederea denuclearizării. Președintele Biden nu a exclus posibilitatea unei întâlniri cu liderul Kim, dar a subliniat că nu va face acest lucru fără angajamente clare din partea acestuia. În luna mai, Biden a criticat abordarea lui Trump, care s-a întâlnit de două ori cu liderul nord-coreean, în Singapore şi apoi la Hanoi, fără a obţine rezultate tangibile. „Nu îi voi oferi o recunoaştere internaţională” fără compensaţii, a insistat Biden, la vremea respectivă. 

 

Surpriza de pandemie

 

În pofida poziției sale intransigente față de reluarea dialogului cu Casa Albă, Kim ar putea fi nevoit să-și relaxeze abordarea, în cazul în care economia țării nu ar mai face față consecințelor devastatoare ale pandemiei pe plan global. Liderul de la Phenian a recunoscut recent că țara se confruntă cu cea mai gravă criză din istoria sa, din cauza reducerii drastice a comerțului internațional, provocată de pandemie, din cauza sancțiunilor economice, precum și a furtunilor care au devastat recoltele nord-coreene. În aceste condiții, ajutoarele oferite de aliații săi tradiționali, China și Rusia, s-ar putea dovedi insuficiente pentru menținerea pe linia de plutire a unei economii aflate deja în colaps. 

 

 

„Lipsa mutuală de încredere și antagonismul sunt atât de înrădăcinate, încât reluarea convorbirilor dintre SUA și Coreea de Nord este extrem de dificilă.”

Cheong Seong-chang, analist la Institutul Sejong din Coreea de Sud

×