x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Stat Islamic, oprit să atace Rusia

Stat Islamic, oprit să atace Rusia

14 Noi 2016   •   10:10
Stat Islamic, oprit să atace Rusia
Sursa foto: DOVER MARINA.COM / HANDOUT/EPA

Un grup de jihadiști arestați de serviciile de securitate ruse planifica atacuri simultane, similare cu cele de la Paris, în mai multe locuri publice din Moscova și Sankt-Petersburg, au relatat, ieri, mass-media ruse, citând surse oficiale, potrivit AFP.

Serviciul Federal de Securitate (FSB, fostul KGB) a anunțat că a arestat zece cetățeni originari din Asia Centrală, având legătură cu gruparea jihadistă Statul Islamic (SI), care ar fi planificat „o serie de acte de terorism și de sabotaj la Moscova și Sankt Petersburg". Potrivit site-ul de știri din St. Petersburg „Fontanka.ru”, cele șapte persoane arestate în acest oraș sunt suspectate de planificarea unor atacuri împotriva a două centre comerciale importante. La rândul său, oficiosul „Rossiiskaia Gazeta” a indicat, citând surse din serviciile secrete, că persoanele arestate „planificau atacuri teroriste similare cu scenariul de la Paris", unde atentatele revendicate de Stat Islamic s-au soldat cu 130 de morți, cu un an în urmă, în apropierea unui stadion și pe terasele unor cafenele și restaurante, precum și într-o sală de concerte. „Mai multe dispozitive explozive urmau să fie detonate simultan în locuri foarte aglomerate. În același timp, în mai multe cartiere ale orașului, unii teroriști (...) urmau să deschidă focuri de arme automate asupra mulțimii", scrie ziarul. „Rossiiskaia Gazeta” susține că cei arestați formau „un grup terorist profesionist". În timpul arestării suspecților, au fost confiscate patru bombe artizanale, arme de foc, detonatoare, muniții și echipamente de comunicație, a precizat FSB. Potrivit serviciilor de securitate, persoanele arestate au recunoscut că au avut contacte cu lideri ai Statului Islamic din Orientul Mijlociu.

Ministerul de Interne din Tadjikistan a declarat că a aflat de pregătirea atacurilor de la un complice local al grupului și a avertizat autoritățile ruse.

×