x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA pun tunurile pe companiile europene

SUA pun tunurile pe companiile europene

de Şerban Mihăilă    |    15 Mai 2018   •   15:06
SUA pun tunurile pe companiile europene

După ce s-a retras unilateral din tratatul nuclear internațional cu Iranul, Casa Albă vrea să-i determine pe semnatarii europeni ai acordului să urmeze exemplul SUA, utilizând aceeași armă pe care o va folosi de acum înainte contra Teheranului: sancțiunile economice. Firmele europene cu afaceri în Iran au devenit pasibile de pedepse impuse de administrația Trump.

„Orice națiune care ajută Iranul în eforturile sale de a obține arme nucleare poate fi sancționată cu toată determinarea de către Statele Unite”, avertiza președintele american, Donald Trump, cu câteva zile în urmă, atunci când rupea unilateral înțelegerea încheiată de predecesorul său, Barack Obama, și anunța reintroducerea sancțiunilor economice contra regimului de la Teheran. Amenințarea Casei Albe a fost reluată la sfârșitul săptămânii trecute de consilierul prezidențial american pe probleme de Securitate Națională, John Bolton, care a declarat că este posibil ca SUA să impună sancțiuni economice contra companiilor europene ce continuă să facă afaceri cu Iranul. Întrebat, în timpul unui interviu acordat CNN, dacă administrația Trump va adopta sancțiuni împotriva europenilor care își mențin relațiile de afaceri cu Teheranul după retragerea SUA din tratat, Bolton a răspuns sec: „Este posibil”.  Numeroase firme europene au interese comerciale majore în Iran. Între acestea figurează germanii de la „Mercedes”, „Volkswagen” și „Siemens”, francezii de la „Peugeot” și compania petrolieră „Total”, precum și retailerul britanic „Debenhams”. Începând din 9 mai, data la care Trump a anunțat retragerea SUA din tratat, Germania, Franța și Marea Britanie și-au anunțat aproape zilnic  disponibilitatea de a menține acordul în forma sa actuală. Același lucru l-au declarat la unison Rusia și China, celelalte semnatare ale înțelegerii. În pofida opoziției solide manifestate de trioul Berlin-Paris-Londra, John Bolton și șeful diplomației americane, Mike Pompeo, par încrezători că, în timp, poziția fermă a liderilor europeni se va eroda și, în cele din urmă, aceștia se vor alătura sancțiunilor SUA și își vor retrage companiile din Iran. „Cred că, într-un final, europenii vor realiza că este în interesul lor să ne urmeze”, a spus Bolton în interviul acordat CNN. Aceeași tactică, a creării unui precedent, a fost utilizată de Trump și în cazul mutării ambasadei SUA de la Tel Aviv în Ierusalim, în pofida protestelor vehemente venite din partea UE. Trei membri ai blocului comunitar, România, Ungaria și Cehia, au rupt deja rândurile și au blocat o declarație redactată de Bruxelles pentru condamnarea mutării ambasadei americane.

„În niciun moment nu am reuşit să ajungem la o înţelegere. Europenii pur şi simplu nu au vrut să adere la cerinţele de îndreptare a acordului nuclear”.

Mike Pompeo

×
Subiecte în articol: sua ataca companiile europene