x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Turcia respinge acuzaţiile Rusiei privind încălcarea Convenţiei de la Montreux

Turcia respinge acuzaţiile Rusiei privind încălcarea Convenţiei de la Montreux

de Agerpres    |    12 Apr 2014   •   16:21
Turcia respinge acuzaţiile Rusiei privind încălcarea Convenţiei de la Montreux

Turcia a respins acuzaţiile Rusiei că navele de război americane care au trecut prin strâmtorile turceşti au depăşit cu 10 zile limita de 21 de zile stabilită de Convenţia de la Montreux, informează sâmbătă cotidianul turc Sabah.

După anexarea Crimeii de către Rusia, două nave militare ruse, Saratov şi Yamal, au trecut prin Strâmtoarea Dardanele până în Marea Egee, în timp ce o navă a Marinei americane a fost direcţionată din Spania către Marea Neagră.

SUA, care şi-au menţinut distrugătorul USS Truxtun în Marea Neagră până la 21 martie, în primele zile ale crizei din Ucraina, şi-a consolidat deopotrivă poziţia. USS Donald Cook, cea de-a patra navă trimisă în regiune după anexarea Crimeii de către Rusia, este echipată cu sisteme de apărare antirachetă Aegis şi rachete Tomahawk.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a acuzat Turcia că a permis navelor militare americane să rămână în Marea Neagră mai mult de trei săptămâni şi având un tonaj mai mare decât prevede Convenţia de la Montreux.

Autorităţile turce au declarat că navele americane care au trecut prin strâmtorile sale către Marea Neagră nu au stat mai mult de trei săptămâni, iar tonajul lor a respectat prevederile Convenţiei. 'Turcia a respectat pe deplin prevederile Convenţiei de la Montreux timp de 78 ani', a declarat Ministerul turc al Afacerilor Externe într-un comunicat.

"În ceea ce priveşte respectarea Convenţiei de la Montreux, acuzaţiile din mass-media atribuite Ministerului Afacerilor Externe rus nu reflectă adevărul în nici un fel", se menţionează în comunicat.

Convenţia de la Montreux reglementează tranzitul navelor în strâmtorile turceşti (Dardanele şi Bosfor), precum şi securitatea acestora. Aceasta a înlocuit Convenţia Strâmtorilor, care a fost semnată împreună cu Tratatul de la Lausanne în 1923. Turcia, fosta URSS, Marea Britanie, Franţa, Bulgaria, România, Grecia, fosta Iugoslavie şi Japonia au semnat Convenţia de la Montreux în 1936 în Elveţia.

×
Subiecte în articol: turcia Rusia USS Truxtun