x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ultim avertisment pentru Assad

Ultim avertisment pentru Assad

de Şerban Mihăilă    |    28 Iun 2017   •   10:50
Ultim avertisment pentru Assad

Casa Albă l-a avertizat direct pe președintele sirian, Bashar al-Assad, că „va plăti un preț foarte greu”, în cazul în care va lansa pe teritoriul țării un atac cu arme chimice, similar celui declanșat în nord-vestul Siriei în luna aprilie, soldat cu moartea a 89 de civili, între care 33 de copii și 18 femei.

„Statele Unite au identificat posibile pregătiri pentru un alt atac cu arme chimice inițiat de regimul lui Assad, care, foarte probabil, s-ar termina cu uciderea în masă a civililor, inclusiv a copiilor inocenți”, a declarat, luni seară, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Sean Spicer, citat de BBC. „Dacă Assad declanșează un nou atac criminal, utilizând arme chimice, el și forțele sale militare vor plăti un preț foarte greu”, a precizat Spicer. Concomitent, o sursă neguvernamentală americană care are legături apropiate cu Casa Albă a afirmat pentru AP că avertismentul Statelor Unite se bazează pe informații privind obiectivele unde se presupune că regimul Assad ascunde arme chimice şi care indică activităţi neobișnuite, ce pot fi asociate cu pregătirea unui nou atac chimic. În aprilie, după presupusul atac cu gaz sarin al trupelor de la Damasc asupra localității Khan Shaykhun, președintele american, Donald Trump, a odonat imediat lovituri cu rachete de croazieră asupra bazei aeriene siriene de unde se bănuiește că avioanele lui Assad ar fi decolat pentru a lansa armele chimice asupra rebelilor din nord-vestul țării. După atacul cu rachete, forţele americane au intervenit tot mai des în războiul civil din Siria, bombardând poziţii ale miliţiilor şiite susţinute de Iran. De asemenea, aviaţia americană a doborât un avion de vânătoare sirian, luna aceasta. Preşedintele Trump a ordonat şi intensificare operaţiunilor militare contra organizaţiei teroriste Stat Islamic.

Siria a respins, ieri, acuzaţiile SUA, potrivit cărora regimul de la Damasc ar pregăti un atac chimic, şi a reafirmat că nu a folosit niciodată astfel de arme.

 

×
Subiecte în articol: assad siria sua regim damasc