x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UPDATE Serbia revine asupra deciziei de expulzare a ambasadorului Muntenegrului

UPDATE Serbia revine asupra deciziei de expulzare a ambasadorului Muntenegrului

30 Noi 2020   •   09:22
UPDATE Serbia revine asupra deciziei de expulzare a ambasadorului Muntenegrului
Sursa foto: serbia

Autoritățile de la Belgrad au revenit asupra deciziei de expulzare a ambasadorului Muntenegru pentru a aplana conflictul. Cele două state anunțaseră anterior că trimit acasă reprezentanții diplomatici ai părții opuse, scrie AFP.

Muntenegru a fost prima care l-a declarat persona non grata pe Vladimir Bozovic, ambasadorul sârb, acuzându-l de amestec în treburile interne, și i-au pus în veere să părăsească țara în 72 de ore. Serbia a ripostat similar cu privire la Tarzan Milosevic.

"Am decis că Serbia îşi va anula din această seară decizia de expulzare a ambasadorului Muntenegrului pentru a întintinde din nou mâna cooeprării și prieteniei", a declarat premierul Ana Brnabic, după o întâlnire cu preşedintele Aleksandar Vucic. 

Problemele au apărut înaintea investirii noului guvern pro-sârb în Muntenegru.

Premierul desemnat al Muntenegrului, Zdravko Krivokapic, şi-a exprimat, anterior, regretul în legătură cu această criză diplomatică și a promis că guvernul pe care îl conduce și care își va prelua atribuțiile miercuri, va lucra pentru a îmbunătăţi relaţiile dintre cele două ţări.

"Fosta putere, până în ultimele sale zile, nu ezită să polarizeze societatea şi să adâncească diviziunile", a spus acesta.

Partidul Democrat al Socialiştilor, al preşedintelui Milo Djukanovic, a aprobat expulzarea ambasadorului sârb, pe motiv că acesta denigrează constant țara pe  care o conduce.

Conflictul a survenit după declarația ambasadorul sârb Vladimir Bozovic, care a afirmat că a reprezentat o eliberare organizarea adunării din 1918, prin care s-a decis ca Muntenegru să se alăture Serbiei şi să facă parte din Regatul Sârbilor, Croaţilor şi Slovenilor, renunțând astfel la independenţă. Parlamentarii muntenegreni au adoptat în 2018 o rezoluţie care a anulat, simbolic, decizia adunării din 1918.

Muntenegru şi-a proclamat independenţa faţă de Serbia în 2006. Circa 30% din populația acestei țări sunt de etnie sârbă, potirvit recensământului din 2011. Acest stat are 620.000 de locuitori. 

ȘTIRE INIȚIALĂ Autoritățile din Serbia și Muntenegru și-au expulzat ambasadorii pe fondul acutizării conflictului dintre cele două state, transmite AFP.

Exectivul de la Podgorița îl consideră pe ambasadorul sârb Vladimir Bozovic drept persona non grata, acesta fiina acuzat pentru amestec în afacerile interne și având termen 72 de ore să părăsească țara. 

În replică, Belgradul a luat aceeași hotărâre cu privire la ambasadorul Tarzan Milosevic. 

Situația politică din Muntenegru este dificilă, fiind de așteptat ca în următoarele zile actualul guvern să fie schimbat, ca urmare a câștigării alegerilor din vară de o coaliție a trei formațiuni ale opoziției.
Preşedintele Milo Djukanovic a condus ţara timp de aproximativ 30 de ani fără întrerupere, timp în care acest stat și-a declarat independenţa faţă de Serbia în 2006 şi a aderat la NATO în 2017. El a îndepărtat Muntenegru de alianţa tradiţională cu Serbia şi Rusia pentru a adera la Alianţa Nord-Atlantică.

Însă, formaţiunea sa politică, Partidul Democrat al Socialiştilor (DPS), a pierdut alegerile parlamentare din luna august.

Serbia duce o politică de extindere a influenţei sale în Muntenegru, prin intermediul Bisericii Ortodoxe Sârbe, a diplomaţiei şi mass-media, încercând să-i atragă pe etnicii sârbi din afara ţării.

La recensământul din 2011, 29% din cetăţenii Muntenegrului s-au declarat sârbi. 

×
Subiecte în articol: serbia muntenegru ambasadori