x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Cum poate fi revocată șefa DNA fără decret iscălit de Președinte

Cum poate fi revocată șefa DNA fără decret iscălit de Președinte

de Ion Alexandru    |    01 Iun 2018   •   07:33
Cum poate fi revocată șefa DNA fără decret iscălit de Președinte

Decizia Curții Constituționale, prin care preșdintele Klaus Iohannis este somat să semneze decretul de revocare a Laurei Codruța Kovesi din funcția de prcuror-șef al DNA va deveni obligatorie imediat după ce motivarea va fi publicată în Monitorul Oficial. În prezent, pe piață sunt vehiculate mai multe scenarii în legate de un eventual refuz al președintelui de a respecta decizia CCR. Unul dintre acestea vorbește despre o încetare de facto a mandatului lu Kovesi, chiar și în lipsa unui decret semnat de șeful statului.

Potrivit articolului 11. Alineat 3, din Legea nr. 47/1992, privind organizarea și funcționarea CCR, “Deciziile, hotărârile și avizele Curții Constituționale se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I. Deciziile și hotărârile Curții Constituționale sunt general obligatorii și au putere numai pentru viitor”. Cu toate acestea, există voci care îl îndeamnă pe președintele Iohannis să nu respecte decizia CCR și să nu semneze decretul de revocare a Laurei Kovesi de la DNA.

Scenariul celor 45 de zile

Ce se poate întâmpla într-o atare situație? Fiind un context cu care România nu s-a mai confruntat până acum, scenariile și ipotezele sunt diverse. O opinie, bazată pe prevederile aceleiași Legi 47/1992, acreditează ideea că încetarea mandatului Laurei Kovesi la DNA este doar o chestiune de timp și ea se va produce automat. Mai exact la epuizarea unui interval de 45 de zile de la publicarea Deciziei CCR în Monitorul Ofical. Practic, s-ar uzita de prevederile articlolului 31, alineat 3, din aceeași lege, care prevede că “Dispozițiile din legile și ordonanțele în vigoare constatate ca fiind neconstituționale își încetează efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curții Constituționale, dacă, în acest interval, Parlamentul sau Guvernul, după caz, nu pune de acord prevederile neconstituționale cu dispozițiile Constituției. Pe durata acestui termen, dispozițiile constatate ca fiind neconstituționale sunt suspendate de drept”. În speța dată, cel care trebuie să pună în acord cu prevederile constituției situația mandatului șefei DNA este chiar președintele României.

Scenariul suspendării

Un alt scenariu vehiculat este acela că, prin refuzul lui Klaus Iohanis de a semna decretul, acesta încalcă grav Constituția, arogâdu-și un drept de veto în această chestiune pe care nu-l are, punându-l astfel în imposibilitate pe ministrul justiției de a-și exercita prerogativele cu privire la autoritatea pe care o are asupra procurorilor. Acest motiv poate conduce la suspendarea prepedintelui, de către Parlament, acșune care s-ar finalize cu organizarea unui referendum de demitere.

Decizia, adusă oficial la cunoștință

Potrivit legii, “Decizia prin care se soluționează conflictul juridic de natură constituțională este definitivă și se comunică autorului sesizării, precum și părților aflate în conflict, înainte de publicarea acesteia în Monitorul Oficial al României, Partea I”, ceea ce înseamnă că președintele a luat deja act, în mod oficial, de obligația de a semna decretul de revocare. Până și procurorul general al Româiniei, Augstin Lazăr, un apropiat al lui Kovesi, recunoaște voalat că singura soluție constituțională, în acest moment,  este semnarea decretului. “Decizia CCR cu privire la revocarea Codruţei Kovesi va deveni general obligatorie în momentul în care va fi publicată în Monitorul Oficial. Aşteptăm să vedem considerentele acestei decizii pentru a vedea şi pentru a înlătura eventuala îngrijorare pe care colegii noştri o resimt".

Reacția DNA

DNA a emis, aseară, un comunicat de presă în legătră cu sitația țn care se găsește șefa acestei instituții. “Este momentul să tragem un semnal de alarmă și să ne exprimăm îngrijorarea față de potențiala afectare a statutului de independență a procurorilor, care reprezintă o premisă esențială a luptei împotriva corupției. Fără garanțiile legale existente în prezent, lupta împotriva corupției nu ar fi fost posibilă, iar pierderea acestor garanții riscă să afecteze grav investigațiile desfășurate de procurorii anticorupție”, susțin procurorii anticorupție.

Legea spune că, dacă în 45 de zile de la declararea neconstituționalității unei reglementări, legiutorul nu aduce lucrurile în acord cu decizia CCR, respectiva reglementare devine nulă juridic. În baza principiului simetriei, și nerespectarea, în 45 de zile, a deciziei de revocare a șefei DNA poate duce la nulitatea mandatului acesteia în fruntea parchetului anticrupție

×
Subiecte în articol: revocare kovesi