x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Directiva justiţiei fără cătuşe, publicată

Directiva justiţiei fără cătuşe, publicată

15 Mar 2016   •   09:42
Directiva justiţiei fără cătuşe, publicată
Sursa foto: jinga80/Getty Images/iStockphoto

Directiva UE 2016/343 privind prezumţia de nevinovăţie şi dreptul la un proces echitabil a fost publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Documentul descurajează "justiţia cu cătuşe" reglementând modul în care autorităţile trebuie să trateze acuzaţii.

Potrivit directivei europene, autorităţile competente trebuie să se abţină de la prezentarea persoanelor suspecte ca fiind vinovate până când o instanţă dă o decizie definitivă în acest sens. Acest lucru este valabil atât în modul în care autorităţile comunică informaţii despre suspecţi, cât şi în felul în care îi tratează în instanţă sau în public. Utilizarea cătuşelor pentru mâini sau picioare, ţinerea suspecţilor în boxe de sticlă sau în cuşti nu se pot face decât dacă există motive temeinice ce ţin de securitatea suspecţilor sau a celor care intră în contact cu aceştia. Obligaţia de a nu se referi la suspecţi ca şi cum ar fi vinovaţi nu trebuie să împiedice, însă, autorităţile să difuzeze informaţii privind procedurile penale atunci când acest lucru este strict necesar. Prevederile directivei trebuie aplicate de statele membre în termen de doi ani de la publicare.

Directiva are ca obiectiv consolidarea încrederii statelor membre în sistemele de justiţie penală ale celorlalte state membre. Astfel se facilitează recunoaşterea reciprocă a hotărârilor

×