x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Kovesi a făcut-o fericită pe Raluca Prună

Kovesi a făcut-o fericită pe Raluca Prună

de Maria Alifantis    |    28 Mar 2016   •   22:08
Kovesi a făcut-o fericită pe Raluca Prună
Sursa foto: ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO

Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a dat aviz favorabil, cu unanimitate de voturi, pentru reînvestirea Laurei Codruţei Kovesi în funcţia de procuror-şef al DNA. Şefa luptei anticorupţie a susţinut, ieri, interviul pentru un nou mandat de trei ani în faţa membrilor CSM. “Avem toate premisele să credem că DNA va continua munca începută acum câţiva ani”, a declarat ministrul Justiţiei, Raluca Prună.

„Numărul inculpaților trimiși în judecată a crescut în fiecare an. Și în cazul demnitarilor cifrele sunt impresionante, numărul celor trimişi în judecată crescând de șase ori. La fel și în ceea ce privește măsurile asiguratorii, acestea au crescut și ele în fiecare an, suma indisponibilizată este de jumătate de miliard de euro. Există o creștere de 50% a numărului de rechizitorii față de 2012. Numărul inculpaților a crescut cu peste 51% și avem de șase ori mai mulți demnitari inculpați. În cei trei ani de mandat am cerut 24 de aprobări pentru parlamentari cercetați”, și-a început șefa DNA discursul în fața Consiliului. Kovesi s-a lăudat şi cu încrederea românilor în instituţia pe care o conduce, care a ajuns la 61% potrivit sondajelor. Şefa anticorupţie are planuri mari pentru DNA: investigarea cazurilor de corupţie la nivel înalt, recuperarea prejudiciilor şi confiscarea extinsă se numără printre priorităţile cuprinse în proiectul de management pentru un nou mandat. Kovesi a mai spus că are nevoie de mai mulţi procurori şi dezvoltarea Serviciului tehnic al DNA după decizia Curţii Constituţionale privind interceptările.

Prună: Kovesi, singura variantă

„Am constatat că obiectivele pe care domnia sa şi le-a propus în planul de management pe care l-a prezentat la obţinerea primului mandat de procuror-şef al DNA au fost îndeplinite. Rezultatele sunt remarcabile, cred că şi la nivel instituţional, prin reorganizarea Direcţiei, şi la nivel al rezultatelor, ceea ce am putut constata cu toţii, indiferent că suntem numai cetăţeni sau că avem nişte funcţii de demnitate în România, sunt evidente, vorbesc de la sine. În trei ani de mandat s-au putut constata la nivel statistic cifre impresionante", a declarat ministrul Justiţiei, Raluca Prună. La sediul CSM au fost şi câteva persoane care au cerut demisia şefei DNA şi au scandat împotriva numirii acesteia.

„Este extrem de important ca fenomenul corupţiei să fie eradicat nu doar prin represiune, ci şi prin prevenire. Destul de dificil să prezinţi o activitate de trei ani în câteva minute. Mi-am prezentat planul. Este o etapă intermediară, aşteptăm mai departe să vedem”

Potrivit legii, procurorul-şef al DNA este numit de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul consultativ al CSM, pentru un mandat de trei ani.

×