x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Procurorul șef Olaru, general din caporal

Procurorul șef Olaru, general din caporal

de Dan Constantin    |    26 Mai 2016   •   11:45
Procurorul șef Olaru, general din caporal
Sursa foto: Christian Silva/Intact Images

Codruț Olaru a îmbrăcat de curând haina militară având pe umeri însemnele gradului de general. Numirea lui în funcția de șef al Secției Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție nu a fost o surpriză. Traseul profesional a fost ,,programat” spre Parchetele militarilor. În 2016, când se încheia mandatul de adjunct al Procurorului general, avea deja un stagiu de coordonare a Secției pentru militari. Mai mult, cu doi ani înainte solicitase CSM să-și continue activitatea  întro funcție de execuție la Parchetul Militar. Avea atunci gradul de colonel în rezervă pe care nu-l etalase.

Codruț Olaru a intrat în procuratură în 1995 la Parchetul din Bacău. Este coleg de generație cu o altă stea a magistraturii, Oana Schmidt Hăineală, pornită tot din orașul Sechelariilor.Desigur, nimic nu anunța că procurorul de succes Olaru avea bastonul de general în ranița de caporal, grad primit de mai toți soldații la terminarea milităriei obligatorii. Justiția și politica au fost însă fronturile pe care s-au câștigat după 1989 gradele în civilie pentru fapte neclare mai ceva ca recompensele pentru eroii de pe front în marile încleștări militare. Cum a sărit Olaru de la caporal la colonel este un secret militar...

Acoperitul lui BĂSE defectează

Lista coloneilor,, civili” a stârnit o discuție aprinsă după ce Robert Turcescu s-a deconspirat ca ofițer acoperit. Mărturia ziaristului i-a produs, după propria lui declarație,o eliberare sufletească, îndemnând și pe alți acoperiți să-i urmeze exemplul izbăvitor.Subiectul revine recent în campania electorală când Turcescu,dorind să se dezvinovățească, face trimitere la lista ,,rezerviștilor” înregimentați de Gabriel Oprea, în perioada ministeriatului de la Apărare.Spune că se sfătuia cu Codruța Kovessi cum să ,,trateze”avansarea forțată la gradul de colonel fără stagiu militar, șefa DNA fiind și ea în situație similară de grad.

Colonelul Codruț Olaru a avansat mai repede în ierarhia militara decât alți rezerviști din ,,promoția Oprea”. La 1 Decembrie 2014 primește de la Președintele Băsescu gradul de general de brigadă, decret contrasemnat și de premierul Victor Ponta.Merite avea suficente pentru a fi recompensat de Băsescu. Era destul doar și rătăcirea înregistrării convorbirilor Hayssam-Degeratu, consilierul prezidențial din perioada ,,răpirii ”ziariștilor. Președintele Iohannis preia ștafeta gradaților civili și îl cheamă sub drapel pe generalul Olaru Codruț să servească statul de drept în sectorul repartizat. Ceilalți colegi ai lui Turcescu stau la rând. Ar fi vreo 2000. Efectiv de regiment dar cu  forță de divizii în războiul hibrid desfășurat în România.

Avansarea penalilor

Ministerul Apărării a controlat avansarea rezerviștilor, găsind neregului grave. Nu știm cui i-au fost retrase gradele, evident Olaru nu s-a aflat în aceasta categorie. Dar clienții procurorilor au primit grade la greu.Pendiuc, primar la Pitești, Solomon, primarul la Craiova, Boșcodeală, primar la Buzău, Cristian Poteraș, primar Sectorul 6, Darius Vâlcov, primar la Slatina erau colonei. Trășculesu, Nicolae Păun, Emilian Schwatzenberg au ajuns colonei din soldați.

×
Subiecte în articol: codrut olaru