x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Prună în zbor, magistrații în protest

Prună în zbor, magistrații în protest

de Dan Constantin    |    15 Sep 2016   •   11:05
Prună în zbor, magistrații în protest
Sursa foto: Steluta Popescu

Magistrații au declanșat o formă substanțială de protest, zeci de instanțe și parchete adoptând un Memorandum în 17 puncte. Între acestea, cererea de demitere a Ralucăi Prună, ministrul Justiției.

Ce răspuns a dat doamna Prună? S-a suit în avion și a lăsat conflictul să se spargă în capul premierului Cioloș. A dat la plecare o declarație din care rezultă că nu a înțeles nimic din Memorandumul privind Justiția, reducând protestul la cereri salariale pentru a deturna atenția față de derapajele de la principiile statului de drept.

Asociațiile profesionale ale magistraților - judecători și procurori - au înaintat încă din 5 septembrie Memorandumul în 17 puncte în care expun problemele din sistemul judiciar.

Adunările generale din instanțe și parchete au decis să adopte și alte forme de protest, cum ar fi amânarea cauzelor care nu sunt urgente, purtarea de banderole, multe cerând în mod expres demisia ministrului Prună, care a respins constant dialogul cu magistrații.

Zeci de adunări, adoptând Memorandumul, au decis să amâne escaladarea formelor de protest așteptând un răspuns din partea instituțiilor vizate, în special de la puterea executivă, sublinia președintele AMR, judecătoarea Gabriela Baltag.

Scăderea dramatică a încrederii în Justiție este și rezultatul lipsei de angajare în rezolvarea problemelor semnalate în 2009 de adunările generale ale instanțelor, la care s-au adăugat probleme noi.

Magistrații au structurat revendicările pe capitole clare, din care reținem: independența justiției, telejustiție, respectarea drepturilor și prezumția de nevinovăție; respectarea statutului magistraților; relația judecători-procurori; depolitizarea numirilor din parchete; clarificarea relației dintre Justiţie și serviciile de informații.

Magistrații semnalează viziunea reductivă a Justiției, văzută doar prin prisma luptei împotriva corupției, eroare preluată și în MCV, cerând publicarea metodologiei pentru redactarea Raportului de țară, a numelui experților, a ONG-urilor și a instituțiilor consultate cu privire la sistemul de justiţie din România.

 

×