x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Adrian Năstase îi acuză pe judecătorii ÎCCJ că tergiversează redactarea motivării în dosarul "Zambaccian"

Adrian Năstase îi acuză pe judecătorii ÎCCJ că tergiversează redactarea motivării în dosarul "Zambaccian"

10 Apr 2014   •   10:51
Adrian Năstase îi acuză pe judecătorii ÎCCJ că tergiversează redactarea motivării în dosarul "Zambaccian"
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images

Fostul premier Adrian Năstase a depus la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie o contestaţie în care reclamă faptul că un complet de la această instanţă, condus de judecătorul Ionuţ Matei, tergiversează redactarea motivării deciziei prin care a fost condamnat în dosarul 'Zambaccian'.

Contestaţia a fost depusă pe 4 aprilie, iar primul termen de judecată a fost stabilit pentru 5 mai.

'În continuare, după 90 de zile de la pronunţare, decizia dată în recurs, la 6 ianuarie, în dosarul 'Zambaccian', de către completul de 5 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, complet condus de judecătorul Ionuţ Matei, nu este redactată, deşi termenul obligatoriu de redactare era de 30 de zile. În aceste condiţii, am formulat o contestaţie privind tergiversarea motivării deciziei de către complet, prin încălcarea legii', scrie Adrian Năstase într-o postare pe blog.

'În temeiul art. 524 alin. (4) C.proc.pen., solicit ca instanţa care soluţionează prezenta contestaţie, să dispună ca judecătorul membru al completului de recurs ori magistratul-asistent, după caz, însărcinat cu redactarea deciziei, să redacteze decizia de recurs de îndată, şi anume în termen de 5 (cinci) zile, aşa încât decizia motivată şi întregul dosar al cauzei să fie trimise Tribunalului Bucureşti, în timp util pentru judecarea cererii de contopire a pedepselor la termenul următor', se arată în contestaţia lui Năstase publicată pe blog.

Potrivit fostului premier, fără această motivare Tribunalul Bucureşti nu poate judeca o cerere a sa privind contopirea pedepselor primite în dosarele 'Zambaccian' şi 'Trofeul calităţii'.

'Inexistenţa hotărârii judecătoreşti (cuprinzând motivarea) împiedică Tribunalul Bucureşti să soluţioneze cererea de contopire a pedepselor, cu consecinţa că pedeapsa deja executată de mine pentru o altă condamnare nu poate fi avută în vedere la calcularea duratei executate pentru pedeapsa rezultată în urma contopirii. Acest fapt îmi încalcă atât dreptul la un regim de executare a pedepsei mai favorabil, cât şi dreptul de a formula cerere de liberare condiţionată', se mai arată în contestaţie.

Adrian Năstase a fost condamnat pe 6 ianuarie de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la patru ani de închisoare cu executare pentru luare de mită în dosarul 'Zambaccian'. De asemenea, el a fost condamnat pe 20 iunie 2012 la doi ani de închisoare în dosarul 'Trofeul calităţii', din care a efectuat opt luni de detenţie, fiind eliberat condiţionat. Prin contopirea celor două pedepse şi dacă nu se aplică un spor de pedeapsă, Adrian Năstase va putea solicita din nou eliberarea condiţionată, cel mai probabil tot după opt luni de închisoare.

Năstase a depus la Tribunalul Bucureşti o cerere de contopire a pedepselor primite în cele două dosare, însă procesul a fost amânat de trei ori, deoarece Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu a motivat decizia în dosarul 'Zambaccian'.

×