x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Peste 500.000 de persoane ar putea primi suplimentar până la 23 de lei/lună pentru energie electrică şi gaze

Peste 500.000 de persoane ar putea primi suplimentar până la 23 de lei/lună pentru energie electrică şi gaze

27 Feb 2013   •   20:41
Peste 500.000 de persoane ar putea primi suplimentar până la 23 de lei/lună pentru energie electrică şi gaze

Beneficiarii ajutorului social şi ai alocaţiei pentru susţinerea familiei ar putea primi, din aprilie, un ajutor suplimentar cuprins între 18 şi 23 de lei pe lună, acordat în funcţie de veniturile familiei pentru acoperirea cheltuielilor suplimentare generate de eliminarea tarifului social la energie electrică şi gaze naturale, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă publicat de Ministerul Muncii, informează agerpres.ro.

Beneficiarii ajutorului social şi ai alocaţiei pentru susţinerea familiei care au venituri pe membru de familie de până la 200 lei vor primi un ajutor suplimentar de 23 lei, iar pentru cei cu venituri pe membru de familie cuprinse între 201 şi 370 lei ajutorul este de 18 lei.

Potrivit datelor Ministerului Muncii, în prezent se înregistrează un număr de 222.518 beneficiari de ajutor social şi un număr de 304.000 beneficiari de alocaţie pentru susţinerea familiei, din care 234.506 situaţi în intervalul de venituri 0-200 lei şi 69.494 în intervalul de venituri 201 - 370 lei.

Ministerul Muncii precizează că sumele de 23 lei şi 18 lei sunt fundamentate pe diferenţele de preţ pe care beneficiarii ar trebui să le asigure suplimentar faţă de cheltuielile actuale cu energia electrică şi gazele naturale, diferenţe determinate de eliminarea tarifului social şi de creşterile de preţ aşteptate la consumatorii casnici de energie electrică şi gaze naturale.

Ajutorul suplimentar va fi acordat din oficiu, pe toată perioada ajutorului social şi a alocaţiei pentru susţinerea familiei. Plata este asigurată din bugetul Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice şi va fi efectuată odată cu plata ajutorului social şi a alocaţiei pentru susţinerea familiei.

"Conform unor estimări realizate de experţii Băncii Mondiale pe baza datelor existente la Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei, şi a celor furnizate de Institutul Naţional de Statistică, creşterea cheltuielilor cu energia electrică pentru categoriile vulnerabile se situează între 14 lei - 20 lei, la care se adaugă o creştere medie de 3 lei a preţului la gazele naturale. Astfel, dacă un beneficiar al tarifului social plăteşte în prezent, în medie, 10 lei pentru energia electrică consumată, după eliminarea tarifului social şi ţinând cont şi de creşterea de aproximativ 6% a preţului, acesta va plăti aproximativ 22 - 25 lei. Prin acordarea ajutorului suplimentar, suma care va fi plătită efectiv din bugetul familiei va fi la un nivel similar cu cea plătită în condiţiile existenţei tarifului social, şi, respectiv, pentru categoriile de persoane singure/familii acoperite de venitul minim garantat şi/sau alocaţia de susţinere a familiei, creşterea facturii la gaze şi energie electrică va fi astfel compensată, asigurându-se, în acest fel, protecţia persoanelor celor mai vulnerabile", se menţionează în nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă de urgenţă.

Tariful reglementat pentru energia electrică a crescut cu 6% de la 1 ianuarie 2013, urmând ca, de la 1 iulie, să mai aibă loc o majorare cu 2%, potrivit Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE). De asemenea, la factura finală se va adăuga o creştere de 8% reprezentând energia verde, cea ce va însemna doi lei în plus la factură, lunar.

În ceea ce priveşte preţul pentru gaze naturale, pentru consumatorii casnici prima majorare va fi realizată la 1 iulie 2013, când preţul reglementat va creşte cu 8%, iar cea de-a doua la 1 octombrie când acesta va urca cu două procente.  

×