x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Băsescu: Susţin reducerea CAS, dar nu sunt suficient de inteligent să înţeleg de unde va fi susţinută

Băsescu: Susţin reducerea CAS, dar nu sunt suficient de inteligent să înţeleg de unde va fi susţinută

27 Apr 2014   •   16:14
Băsescu: Susţin reducerea CAS, dar nu sunt suficient de inteligent să înţeleg de unde va fi susţinută

Preşedintele Traian Băsescu a declarat duminică, la o dezbatere organizată de Fundaţia Mişcarea Populară, că susţine reducere de CAS, dar recunoaşte că nu ştie să explice cum s-ar putea compensa deficitul pe care această măsură îl generează.

El a precizat că deficitul fondului de pensii este o problemă care generează dificultăţi majore, arătând că în 2012 a fost de 13,1 miliarde de lei, în 2013 - de 12,2 miliarde de lei, iar în 2014 este preconizat a atinge 12,5 miliarde de lei.

"Aici vin şi compar realitatea deficitului fondului de pensii cu anunţata intenţie de reducere a CAS-ului cu cinci procente. Vreau să ştiţi că nu sunt împotriva ei, împotriva acestei măsuri. În acelaşi timp, recunosc că nu sunt suficient de inteligent să înţeleg de unde se va susţine această reducere de CAS, în condiţiile în care costul reducerii cu 5% a CAS-ului înseamnă 5,5 miliarde. Deci, la cele 12,5 miliarde deficit al fondului de pensii, ar mai trebui adăugate în cazul acestei reduceri de CAS 5,5 miliarde. Repet, susţin o astfel de măsură, dar nu ştiu să spun cum s-ar putea compensa deficitul pe care ea îl generează", a afirmat Băsescu, citat de Agerpres.

Şeful statul a susţinut că, în prezent, compensarea se face prin împrumuturi şi din bugetul de stat.

"Se transferă banii. 12,5 miliarde de lei înseamnă aproape trei miliarde de euro care se iau de la investiţii şi se duc în fondul de pensii. Foarte bine. Trebuie să o facem, pentru că nu putem lăsa pensiile neplătite, dar accentuarea acestui deficit poate fi catastrofală, iar povestea deficitului structural de 1% până la sfârşitul anului 2015 rămâne doar o simplă declaraţie de intenţie, şi nu o preconizată atingere de obiectiv. Ca atare, cred că o politică responsabilă nu ne permite în momentul de faţă să accentuăm deficitele. Este o soluţie la scăderea CAS-ului, dar am spus că nu am o soluţie inteligentă. Ea ar fi mărirea salariului minim, dar este extrem de riscantă şi peste noapte ar duce România într-o zonă în care pierde un avantaj pe care îl are în momentul de faţă, costul scăzut al forţei de muncă, ceea ce stimulează atragerea investiţiilor", a explicat preşedintele.

Traian Băsescu a menţionat că soluţiile sunt pe termen mediu şi lung şi că prima şi cea mai importantă este cea legată de crearea de locuri de muncă.

"Aceasta este soluţia reală care ne va duce la reducerea deficitului fondului de pensii prin creşterea numărului de contributori. Sigur, ne-am obişnuit să spunem: ANAF-ul să colecteze mai bine, nu ştiu ce altă instituţie să controleze mai bine. Este clar că peste noapte nu vom putea creşte eficienţa ANAF-ului dacă aici este marea problemă. Eu aş face o observaţie. Pe primele trei luni ale anului, neîncasările la bugetul de stat sunt de 1,6 miliarde, iar pentru această lună, pentru luna a patra, se prefigurează o creştere cu încă 500 de milioane. Deci putem spune că luna aprilie ne găseşte cu neîncasări de 2,1 miliarde de lei la bugetul de stat. În condiţiile acestea, singura instituţie blamată a fost ANAF-ul", a afirmat şeful statului.

El a susţinut că ANAF-ul a realizat încasări mai mari decât anul trecut cu circa 4%.

"Atunci îţi pui întrebarea: unde este partea de necorelare în bugetul de stat? Şi, evident, ea este în umflarea artificială a veniturilor, în cele 17 miliarde exagerat adăugate la venitul bugetului de stat faţă de anul trecut. Deci, ANAF-ul nu este o soluţie, pentru că el are o creştere de încasări, ci soluţia este, aşa cum începusem să vă spun, crearea de locuri de muncă. O să spuneţi: 'Frate, unde să facem locuri de muncă?', iar eu vă răspund simplu. Avem pentru 2014 şi 2015 alocaţi din bani europeni 105 milioane de euro destinate strict tinerilor", a mai spus Traian Băsescu.

×