Prezentat doar ca mogul de presă, as al asigurărilor şi campion al comerţului, Dan Grigore Adamescu magnatul apropiat politic de Traian Băsescu are o biografie reală mai puţin cunoscută, începuturile fiind învăluite în ceaţă.
Informaţiile despre ocupaţia avută de D.G.A. înainte de Revoluţie sunt ţinute într-o zonă a discreţiei, miliardarul nefăcând referiri despre această perioadă din viaţa sa. Foşti colegi de liceu ai lui Adamescu ne-au spus că a lucrat ca responsabil la Consignaţia - Alimentare, magazin prin care se distribuiau produse de lux, greu de procurat pe vremea lui Ceauşescu - ţigări din import, măsline, cafea, whiskey.
Interesant este că responsabilităţi în aceeaşi branşă au fost îndeplinite şi de Gioni Popescu, devenit ulterior general SRI, adjunct al lui Virgil Măgureanu.
La începutul anilor '80, tânărul Adamescu rămâne în Germania Federală, unde plecase pentru tratament medical. Avea un dosar medical "beton" pentru plantarea pe termen lung în RFG unde, după însănătoşire, a început o afacere cu produse electrocasnice. Cu fiul proaspăt rezident în Occident, tatăl lui Adamescu, care era procuror militar, îşi pierde funcţia, fiind trecut în rezervă.
După căderea Zidului Berlinului, Adamescu face câteva investiţii extrem de profitabile, deschizând în România magazine în care vindea aparatură electronică second-hand sau recondiţionată adusă din Germania. Aşa a apărut firma Megavision, cu magazin etalon pe Calea Victoriei. Banii câştigaţi au fost reinvestiţi în cumpărarea unui fost hotel a cărui consolidare a declanşat un prim scandal public în care a fost implicat Adamescu, deoarece proprietarul a supraetajat clădirea fără să fi obţinut avizele necesare acestei operaţiuni. În acest loc, denumit Modern Business Center, a funcţionat la etajele superioare chiar şi Bursa Română de Valori.
Într-o discuţie pe care am avut-o cu Adamescu senior, îmi spunea că succesul din Germania al juniorului a fost asigurat de achiziţii de terenuri şi clădiri, cumpărate la preţuri mici în fosta Republică Democrată Germană, revândute la momentul oportun.
Privatizarea Astra Asigurări, marea afacere desfăşurată în România, după "Operaţiunea Televizorul", s-a petrecut cu multe vorbe şi gâlceve.
Societatea Nova, condusă de Adamescu, a câştigat licitaţia de privatizare deşi s-a clasat doar pe locul patru, în urma unei companii italiene, a ofertei lui Dinu Patriciu şi a companiei Omniasig. Italienii au fost descalificaţi, Patriciu s-a retras iar Omniasig a făcut stânga-împrejur după contestaţie. În acest fel, pe piaţa asigurărilor a apărut un nou jucător, protejat de o mână invizibilă, infuzia de foşti ofiţeri ai Securităţii devenit o specialitate a domeniului.
Adamescu a ajuns apoi proprietarul magazinului Unirea, a dezvoltat afaceri în construcţii, în domeniul imobiliar şi turism. A preluat de la familia Păunescu hotelul Rex din Mamaia, care după tranzacţie a fost scos din circuitul turistic în urma unui misterios incendiu, evident bine despăgubit de asigurator.
A investit şi în mass media, cumpărând România liberă, cotidian ce a devenit o tribună de propagandă pentru Traian Băsescu. A cumpărat şi clubul de fotbal Oţelui Galaţi, tocmai când în conturile acestuia urma să intre o primă consistentă de la UEFA, pentru participarea în Champions League.
Brusc, la finalul anului trecut piaţa asigurărilor a ajuns un vulcan gata să erupă, după inspecţiile declanşate de noua conducere a Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). ASF a devenit ţinta procurorilor DNA după ce Băsescu Traian a "decretat" că acolo este o "cloacă de hoţi". A fost arestat un concurent al Astra, magnatul Carabulea, un apropiat al PSD, dar controlul l-a doborât şi pe Adamescu. Anchetele efectuate au arătat că imperiul său financiar este un măr frumos dar putred, plin de insolvenţe dubioase, obţinute prin mită dată judecătorilor sindic. S-a mai aflat că spre România liberă au fost sifonaţi din Astra nu mai puţin de 20 de milioane de euro. Sinuciderea avocatului său, devenit martor în dosarul mitei acordate judecătorilor sindic, i-a deschis lui Adamescu poarta spre arest.
Cunoscut drept un mare jucător de poker, Dan Grigore Adamescu a tras o carte necâştigătoare. Carmen Adamescu, soţia lui, şi fiul Alexander rămân să gestioneze afacerile mutate la tribunal sau care se zbat sub presiunea creditorilor.