x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Decizie definitivă şi irevocabilă, suspendată. Dosarul Rarinca se rejudecă

Decizie definitivă şi irevocabilă, suspendată. Dosarul Rarinca se rejudecă

17 Aug 2015   •   22:43
Decizie definitivă şi irevocabilă, suspendată. Dosarul Rarinca se rejudecă

Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a suspendat propria sa decizie de achitare a Marianei Rarinca, femeia acuzată că ar fi şantajat-o pe şefa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu. CAB nu a luat în calcul contestarea făcută de Rarinca la adresa judecătorilor care au decis suspendarea. Astfel, dosarul se va rejudeca.

Deşi Curtea de Apel Bucureşti a dat o decizie definitivă şi irevocabilă atunci când a decis achitarea Marianei Rarinca, verdictul a fost contestat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Aceştia au susţinut că una dintre judecătoarele care au dat decizia de achitare ar fi fost într-o situaţie de incompatibilitate. Concret, judecătoarea Risantea Găgescu, care a decis achitarea Marianei Rarinca pe 21 mai, ar fi candidat în 2014 pentru un post de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ). În comisia care a intervievat-o pe judecătoare s-a aflat şi preşedintele ÎCCJ, Livia Stanciu cu care ar fi avut un schimb tăios de replici în ceea ce priveşte metodele de cercetare judecătorească. În opinia DNA, acest lucru ar fi făcut-o pe Risantea Găgescu să nu fie imparţială atunci când a judecat cazul în care Livia Stanciu s-a plâns de şantaj. Punctul de vedere al DNA a fost considerat valid de Curtea de Apel, care a delegat o comisie să decidă dacă se poate anula decizia irevocabilă. În şedinţa de ieri, Mariana Rarinca a cerut recuzarea judecătorilor din comisie, acuzând faptul că unul dintre ei este imparţial, iar altul nu a fost delegat aleatoriu, aşa cum cere procedura. Contestaţia a fost respinsă, astfel că, începând cu 21 august, cazul se va rejudeca. Anularea unei sentinţe definitive şi irevocabile se face, de regulă, doar dacă se descoperă vicii grave de procedură sau apar dovezi noi. Cazurile de incompatibilitate se semnalează, de regulă, în timpul procesului, nu după.

Idee: Mariana Rarinca a petrecut şase luni în arest preventiv după ce a fost acuzată de Livia Stanciu că i-ar fi cerut 20.000 de euro pentru a nu divulga informaţii compromiţătoare despre ea şi familia ei. Rarinca a fost secretara soţului Liviei Stanciu.

Explicaţie foto: Deşi CAB a constatat în mai că Rarinca poate fi achitată, după şase luni de arest preventiv, Inspecţia Judiciară a considerat că procurorii nu au făcut niciun abuz în cazul ei
 

×