x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator "Gala Bute”, în vizorul procurorilor. Cinci membri ai Biroului Federal al FRBox, în frunte cu preşedintele Rudel Obreja, au fost chemaţi marţi la sediul DNA

"Gala Bute”, în vizorul procurorilor. Cinci membri ai Biroului Federal al FRBox, în frunte cu preşedintele Rudel Obreja, au fost chemaţi marţi la sediul DNA

28 Oct 2012   •   13:11
 "Gala Bute”, în vizorul procurorilor. Cinci membri ai Biroului Federal al FRBox, în frunte cu preşedintele Rudel Obreja, au fost chemaţi  marţi la sediul DNA
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Cinci membri ai Biroului Federal al FRBox, în frunte cu preşedintele Rudel Obreja, au fost chemaţi  marţi la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), pentru a da declaraţii în dosarul „Gala Bute 2011”. Potrivit site-ului gsp.ro, alături de Obreja au mai fost citaţi Fanel Trandafir (vicepreşedinte FRBox), Vali Vrânceanu (antrenor federal), Cristi Constantinescu (secretar general FRBox) şi Titi Tudor (fostul antrenor al lui Doroftei). Cei cinci au fost chemaţi pentru  a da declaraţii după ce Departamentul de Luptă Antifraudă (DLAF) a verificat modul în care s-a realizat Gala Bute din 2011 şi a sesizat DNA privind posibile acte de corupţie comise de Federaţia Română de Box.

Astfel,  procurorii vor să afle dacă în sedinţa Biroului Federal din 8 aprilie 2011 s-a votat ca licenţa pentru organizarea galei din 9 iulie 2011, în care principalul eveniment a fost meciul dintre Lucian Bute şi Jean Paul Mendy, să-i fie oferite firmei deţinute de preşedintele Rudel Obreja, SC Europlus Computers SRL. În nota de control întocmită de inspectorii DLAF şi înaintată DNA este descris modul în care preşedintele FRB a dat dreptul de exclusivitate în organizarea galei „Campion pentru Romania” firmei care îi aparţinea tot lui: Europlus Computers SRL. Firma a obţinut, prin negociere directă de la Ministerul Dezvoltării Regionale şI Turismului, condus la acel moment de Elena Udrea, un contract de 10.175.168 de lei, având ca obiect „Promovarea brandului turistic al Romaniei”, program finanţat cu fonduri europene. Inspectorii DLAF au ajuns la concluzia că firma lui Obreja „nu avea în nici un caz capacitatea tehnică şi profesională de a organiza o asemenea gală sau de a presta servicii de promovare a Romaniei”.

DLAF a reţinut în raportul trimis la DNA cinci posibile infracţiuni savârşite de Rudel Obreja: tentativa la obţinerea ilegală de fonduri din bugetul Uniunii Europene, trafic de influenţă în scopul obţinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, fals în inscrisuri, fals în inscrisuri sub semnatura privată şi primire de foloase necuvenite.


Exclusivitate în organizarea galei, prin negociere directă, pentru firma lui Obreja


Unul dintre punctele fierbinţi reclamate de Departamentul de Luptă Antifraudă (DLAF) este legat de „Gala Bute”, organizată de Rudel Obreja cu sprijinul Ministerului Dezvoltării şi Turismului, condus la acea vreme de Elena Udrea. DLAF a sesizat DNA în legătură cu posibile acte de corupţie şi alte fapte penale comise în principal de Obreja în contextul organizării evenimentului. În nota de control întocmită de inspectorii DLAF, prezentată în presă în luna aprilie a acestui an, se arată că Rudel Obreja, preşedinte al Federaţiei Române de Box, a dat dreptul de exclusivitate în organizarea galei de box „Campion pentru România” unei firme care îi aparţinea tot lui, respectiv Europlus Computers SRL. În baza acestui contract de exclusivitate, firma lui Obreja a obţinut, prin negociere directă de la Ministerul Turismului, un contract de 10.175.168 de lei, având ca obiect „Promovarea brandului turistic al României”. Suma a fost cerută de firmă instituţiei, care „şi-a însuşit-o”.
Inspectorii DLAF au ajuns la concluzia că firma lui Rudel Obreja nu avea în nici un caz capacitatea tehnică şi profesională de organiza o asemenea gală sau de a presta servicii de promovare a României ca destinaţie turistică şi a brandului naţional. Firma avea patru angajaţi – doi part-time cu patru ore pe zi şi doi part-time cu două ore pe zi. Imediat după obţinerea contractului de la MDRT, firma lui Obreja a luat un credit de la BRD, garantând cu sumele ce urmau să fie obţinute. MDRT a plătit, la 1 februarie 2012, o primă tranşă din contract, în valoare de 8.116.800 de lei. Plata s-a făcut din bugetul MDRT, însă urma să fie decontată din Fondul European de Dezvoltare Regională. Documentul mai arată că firma lui Obreja „a invocat plăţi în valoare de 239.493,82 de lei care nu pot fi considerate ca fiind efectuate pentru organizarea reuniunii de box profesionist şi care nu au legătură cu activităţi de promovare a României”. Se regăsesc: bilet de avion pentru Denisa Obreja, haine la comandă pentru Rudel Obreja, comisionul din vânzarea biletelor de intrare la gală, servicii de cazare şi masă achiziţionate înainte de încheierea contractului cu MDRT pentru un grup de persoane care nu sunt angajaţii Europlus Computers SRL, dineu după gala de box din 9 iulie sau servicii de consultanţă prestate în perioada iulie 2011 – ianuarie 2012.

Ulterior, Ministerul Turismului a anunţat că firma lui Obreja va încasa cu 400.000 de euro mai puţin, întrucât nu şi-a îndeplinit unele obligaţii. Per total, suma primită se ridică la 1,53 milioane de euro, fără TVA. Însă ministerul a plătit creditul luat de firma lui Obreja de la BRD. Mai multe companii de stat, precum Hidroelectrica, Transelectrica şi Transgaz au „sponsorizat” şi ele gala.

Având în vedere că beneficiarul sponsorizărilor a fost Europlus Computers, inspectorii DLAF au constatat că a fost încălcată Legea nr. 32/1994 privind sponsorizarea. Aceştia notează că Obreja a „creat aparenţa că sponsorizarea a susţinut activitatea proprie a federaţiei”, însă realitatea a fost alta.

×
Subiecte în articol: gala bute dna rudel obreja FRBox