x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România ameninţată cu UE pentru că încalcă drepturile omului MORT, după scandalul incinerării

România ameninţată cu UE pentru că încalcă drepturile omului MORT, după scandalul incinerării

de Toma Roman jr    |    19 Ian 2013   •   00:29
România ameninţată cu UE pentru că încalcă drepturile omului MORT, după scandalul incinerării

Habar nu aveam că toată circoteca stârnită de moartea lui Sergiu Nicolaescu o să aibă și adânci reverberații internaționale. După cum am mai scris, undeva în Ardeal, există niște domni organizați în Asociația Cremaționistă Amurg, cărora le-a venit multă apă pe jgheabul morii când s-a declanșat scandalul public legat de arderea răposatului regizor. 

Ei bine,  solidari cu cei de la Amurg în demersul lor legat de libera opțiune privind prăjirea post-mortem, s-au declarat tocmai membrii International Federation of Cremation, prin vocea secretarului general Henry J. Keizer. El a scris confraților români că va urmări situația de la noi și în caz de nevoie va spune Uniuni Europene că oarece drepturi ale omului mort sunt violate pe plaiul românesc.

Deasemenea, îl asigură pe omologul lui de la noi, istoricul Marius Rotar, că îl va sprijini în toate acțiunile pentru promovarea mișcării cremaționiste.

Stau să mă gândesc că fix asta ne mai lipsea, după ce am fost monitorizați pe justiție, constrolați la corupție și luați la bani nu prea mărunți privind absorția fondurilor europene: ochiul vigilent al incineratorilor din tot universul, înfipt în ceafă!

Iată mai jos conţinutul scrisoarii trimise de "The International Cremation Federation":

"Haga, 17 ianuarie 2013

Pentru toţi cei interesaţi

Federaţia noastră a fost informată că procesul incinerării este, în prezent, luat în discuţie în ţara dumneavoastră. Vrem să subliniem că The International Cremation Federation a sfătuit multe ţări, de-a lungul anilor, cu privire la diferite aspecte ale incinerărilor.

Libertatea de a alege între înmormântarea tradiţională şi incinerare este văzută de comunitatea internaţională şi de ONU şi cu siguranţă şi de Uniunea Europeană ca un drept fundamental al omului. Orice măsură care împiedică acest drept ar trebui să fie privit drept o violare a unei libertăţi foarte importante în cadrul UE.

Mai dorim să menţionăm aici că Asociaţia Cremaţionistă Amurg are tot sprijinul nostru pentru eforturile susţinute de a sprijini mişcarea cremaţionistă din România.

În numele Comitetului Executiv, 

Henry J. Keizer, secretar general
".

×