x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator INTERCEPTĂRI. Cum făcea Emilian Eva trafic cu tablouri: Dacă-ţi iau eu Bălaşa ăla, la cât mi-l dai? Sabin Bălaşa cu expertiză!

INTERCEPTĂRI. Cum făcea Emilian Eva trafic cu tablouri: Dacă-ţi iau eu Bălaşa ăla, la cât mi-l dai? Sabin Bălaşa cu expertiză!

26 Iun 2015   •   11:24
INTERCEPTĂRI. Cum făcea Emilian Eva trafic cu tablouri: Dacă-ţi iau eu Bălaşa ăla, la cât mi-l dai? Sabin Bălaşa cu expertiză!
Sursa foto: Emilian EVA / Foto: 7est.ro

Procurorul Emilian Eva a fost interceptat în timp ce negocia pe telefonul nepotului său cumpărarea a două picturi semnate ''Gheaţă'' şi ''Bălaşa'', contra unor sume cuprinse între 2.000 şi 3.000 de euro, se arată în documentele de la dosarul instrumentat de procurorii DNA.

Citeşte şi Procurorul Emilian Eva, pus sub control judiciar

Procurorul Emilian Eva de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi a fost pus sub control judiciar pe o perioadă de 60 de zile de către DNA, în dosarul în care este acuzat că ar fi tranzacţionat peste 200 de picturi, cu o valoare de piaţă de aproximativ 300.000 de euro, deşi calitatea de magistrat este incompatibilă cu efectuarea actelor de comerţ.

Citeşte şi Emilian Eva - fost şef al DNA Iaşi, sancţionat de CSM, reclamat de colegi. Cariera dubioasă a procurorului „Telepatia”

El este urmărit penal pentru operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia; executarea de falsuri ale bunurilor culturale mobile clasate, în scopuri comerciale sau dacă au fost expuse în public; tăinuire; folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

Citeşte şi Procurorul Eva Emilian anchetat, azi noapte, la DNA Bucuresti


DNA i-a identificat pe principalii furnizori ai procurorului Eva, în persoana lui Dan Nicolae Tesloianu, doctor la Spitalul Judeţean "Sfântul Spiridon" din Iaşi, cunoscut colecţionar de artă de pe raza municipiului Iaşi, precum şi pe Tegzes Gabor, samsar de opere de artă, care îşi desfăşoară activitatea preponderent în zona Transilvaniei.

Citeşte şi Emilian Eva ar fi tranzacţionat peste 200 de picturi, multe din ele posibil falsuri

Procurorul a mai fost sprijinit de nepotul său, Ioan Eva, asistent medical în cadrul Spitalului de Boli Infecţioase "Sfânta Parascheva" din Iaşi; de fiica sa, Bianca Eva, studentă, precum şi de fostul prieten al acesteia Alexandru Creţu.

Potrivit documentelor, în 22 februarie 2015, Ioan Eva poartă o discuţie telefonică cu Dan Nicolae Tesloianu, colecţionar de opere de artă, iar de pe telefonul acestuia discuţia este continuată de Emilian Eva.

Procurorii arată că din conţinutul discuţiei rezultă că cei doi negociau cumpărarea de la terţi prin intermediul procurorului, pentru Dan Tesloianu, respectiv cumpărarea de către Emilian Eva de la doctor, a două picturi semnate ''Gheaţă'' şi ''Bălaşa'', contra unor sume cuprinse între 2.000 şi 3.000 de euro.

"Tesloianu: Alo!
Eva Ioan: Ce faceţi, domn doctor?
Tesloianu: Uite, acuma merg spre casă.
Eva Ioan: Haideţi să vi-l dau puţin pe Emi la telefon.
Tesloianu: Da, da.
(în continuare, discuţia se poartă între Emilian Eva şi Tesloianu n.n.)
(...)
Eva Emilian: Salut! Ce faci?
Tesloianu: Uite, acuma plec şi eu spre casă.
Eva Emilian: Da? A căzut aia. Ăştia nu vor să cedeze. Am stat acuma de vorbă cu Ionuţ.
Tesloianu: Dar ce? Tu la ce te refereai?
Eva Emilian: La ăla de Ghiaţă.
Tesloianu: Nu măi, dar n-are rost. Adică la preţul ăla...
Eva Emilian: Auzi? Eu nu mă mai... dacă-ţi iau eu Bălaşa ăla, la cât mi-l dai? Bălaşa, Sabin Bălaşa cu expertiză.
Tesloianu: Măi, nu mai ştiu cât am trecut, cât am făcut eu. Deci exact...
Eva Emilian: Nu mai ai hârtia? Că nu ştiu, i-am lăsat-o tot lui Ionuţ şi n-o mai găseşte.
Tesloianu: Măi, eu ştiu că Bălaşa, că pot să-ţi spun deschis, că n-am niciun interes, cu tine nu fac afaceri, cu tot cu expertiză eu cred că am dat 1.500. Eu aşa zic. Noi l-am pus la 3000 sau 2000, ceva de genul ăsta. Eu aşa zic că am dat pe el. Dar mă mai uit o dată, ca să nu spun prostii. Eu cred că aşa am dat".

De asemenea, în documente, este redată şi o convorbire telefonică de la aceeaşi dată între Dan Tesloianu şi Ioan Eva în cadrul căreia colecţionarul îşi manifestă nemulţumirea faţă de procuror suspectându-l de faptul că, în înţelegere cu anumiţi experţi, cataloghează anumite picturi remise prin intermediul nepotului spre comercializare de către el, ca fiind neautentice pentru a le cumpăra la preţuri derizorii şi pentru a le vinde, pe cale de consecinţă, la preţuri care să-i aducă venituri substanţiale lui Emilian Eva.

"Tesloianu : Am înţeles. Măi, nu ştiam, că... mă tot suna, nu ştiam de ce mă tot sunase şi pe mine Emilian dimineaţă. De patru ori mă sunase. Cum i se pune lui pata, că în esenţă, ce vorbisem eu cu tine, că hai să vedem, că poate îi dau eu, că să le dea o mie la ăştia şi o să vadă el şi o să vadă el după aia cum se înţelege cu ei... Băi, zic, na, nu ştiu...Zic eu n-am niciun ban, Emilian. Dar fii atent, rămâne între noi discuţia, ca să nu...
Ioan Eva: Păi da, aia-i problema, că dacă... acum nu mai pot să fac nimica, că...
Tesloianu: Dar el oricum voia la pocneală, adică să ia el o mie de euro, să le dea la ăştia o mie de euro, pe urmă să trimit eu, să iau lucrarea, s-o duc la madam Aramă, să spună madam Aramă că de fapt, lucrarea este falsă şi el să zică "Băi, v-am dat o mie şi cu asta basta!" Sau ceva de genul ăsta, cam asta era... înţelegi, adică a adus lucrarea, eu o duc la expertiză, la expertiză spune că-i falsă şi atunci să zică ăştia că le dau o mie, ceva de genul ăsta. Nu ştiu, a zis că a vorbit şi cu tine sau că nu ştiu ce ţi-a propus ţie, habar n-am, na...
(...)
Tesloianu: Şi na, am plecat azi de dimineaţă, m-a sunat de patru ori. Băi, sigur are.. că am făcut legătura cu ce mi-ai zis, ştii că tu mi-ai zis ... el mă sunase ultima dată la... nouă (?), ştii? Şi mi-a zis că "Hai, băi, uite că mi-a venit o idee, că mie îmi place... Băi, dar măgarii vor două mii şi ceva de euro, eu n-am de unde să-ţi dau atâţia, dar uite că îi dau eu o mie de euro lui Ionuţ să mi-o aducă, o duci tu la una care-i experta ta, îi spune că nu-i adevărată lucrarea şi eu le spun că... le zic că le dau o mie, că lucrarea-i o porcărie şi aşa..."I-am zis, 'băi Emilian, eu nu pot să...În primul rând, zic, nu pot să-i spun unei experte să-mi dea o hârtie la mână, adică, că nu-i adevărată lucrarea, ştii?' Că zic, na... pana mea, adică îţi dai seama, aşa... Zic, nu ştiu, adică mai bine îi explic că lucrarea s-a dat, adică cel mai sfânt, din punctul meu de vedere, ştii?
Ioan Eva : Aşa e...
Tesloianu: Băi, n-am fost... Te trezeşti că-ţi face, adică pot să spun... îţi dai seama, el voia să încerce exact ceea ce a vrut să încerce prima dată, adică poate ia lucrările, dă o sumă de bani de căcat pe ele, după care le... (...) şi după aia eventual să bage un text că de fapt lucrarea-i falsă şi cum ar veni, ce vor ăştia? Adică să mai facă eventual şi gălăgie că i-a dat o lucrare falsă şi eventual să o obţină gratis, ştii, cum mi-a spus şi mie după două lucrări, parcă... fac şi ei, parcă i le-am dat... Tu ştii foarte bine discuţiile şi cu alealalte de la Bucureşti, că-s false... Păi na, tu le-ai luat, nu te-am obligat eu să le iei, adică na... fac şi eu... I-am zis că cel mai sfânt, dom'le, lucrarea deja e dată, în fond oamenilor ... deşi el a ştiut că voia să vândă, doar nu voiau să facă cadou. Deci au găsit între timp un cumpărător. Care-i problema?
Ioan Eva: Îmhî... Da, dar să nu cumva să afle vreodată că noi am aşa... că mă mută, ne mută pe amândoi din Iaşi, cred că.
(...)
Tesloianu:Trebuie să se obişnuiască şi el cu ideea că.. într-un fel, că... are impresia că gata, treaba-i... Deci, el îşi făcuse planul: îţi dă ţie o mie de euro, îi aduci lucrarea, eu vorbesc cu o expertă care să spună - cu Ivona Aramă - care să spună că-i falsă lucrarea, el zice, vai, să zicem mersi că a dat o mie de euro, că e o lucrare falsă şi lăsaţi-mă în pace ş.a.m.d., adică na, tre' şi el să se obişnuiască cu ideea că nu se poate numai aşa, adică numai cu şmecherii de genul ăsta, ştii? Care na, până la urmă nici nu sunt corecte, adică îţi spun deschis, că oricum n-am fi făcut ce voia el, adică să mă apuc să mă duc eu la cineva care să spună că lucrarea-i falsă. Eu acuma i-am spus: "Bine, băi Emilian, şi dacă-i falsă, oamenii o să-ţi spună în faţă: Bine, dom'le, dă-mi lucrarea înapoi şi poftim o mie de euro! Ei, nu, că nu mai... că daţi îţi dau o mie, n-o să mai îmi dai tu o mie de euro înapoi!".

Sursa - Agerpres





×