x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Comandament pentru SITUAŢII DE URGENŢĂ la Guvern. Şeful ANM: În următoarele 10 zile vor mai fi ploi şi furtuni. De luni, posibile noi atenţionări meteo

Comandament pentru SITUAŢII DE URGENŢĂ la Guvern. Şeful ANM: În următoarele 10 zile vor mai fi ploi şi furtuni. De luni, posibile noi atenţionări meteo

07 Iun 2013   •   10:29
Comandament pentru SITUAŢII DE URGENŢĂ la Guvern. Şeful ANM: În următoarele 10 zile vor mai fi ploi şi furtuni. De luni, posibile noi atenţionări meteo

Perioada următoarelor zile va fi caracterizată de instabilitate, fără să se înregistreze cantităţi foarte mari de precipitaţii la nivel naţional, dar existând risc de inundaţii locale, din cauza unor averse abundente, a precizat, în această dimineaţă, şeful Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Ion Sandu, în cadrul comandamentului convocat având în vedere avertizările emise de Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor.

"Aş caracteriza perioada următoarelor zece zile în felul următor: e posibil ca în orice zi şi în orice localitate să fie soare de dimineaţa până la orele trei-patru şi apoi să fie o ploaie de 40 de litri/metru pătrat, după care să se oprească. Deci putem avea inundaţii locale pe râurile mici din cauza acestor fenomene caracteristice acestei perioade şi care, pe următoarele zece zile, pot apărea pe teritoriul României", a declarat Ion Sandu.

El a mai precizat că atenţionarea emisă până vineri seara a fost dată în acest fel deoarece frecvenţa fenomenelor în zonele vizate este atât de mare, încât nu putea fi acoperită prin prognoze pe termen scurt. Directorul ANM a menţionat că sâmbătă va ploua aproape în toată ţara, dar cantităţile nu vor fi mari, cu excepţia unor zone punctuale. Duminică va ploua de asemenea, dar precipitaţiile vor fi şi mai puţin abundente.

Până luni dimineaţă ANM nu va emite o atenţionare la nivel naţional, însă de luni până miercuri este posibil să fie emisă o nouă atenţionare, deoarece în acest interval vor fi cantităţi şi mai importante de precipitaţii, dar zonele vizate nu pot fi precizate deocamdată.

"Este o perioadă de instabilitate, cantităţile la nivel naţional de precipitaţii nu sunt înspăimântătoare, cum au fost cele care au creat viitura pe Dunăre în Germania, Cehia şi Austria. A fost cod roşu, cu cantităţi de peste 100 de litri/metru pătrat, timp de aproape două zile. Nu suntem în aceeaşi situaţie, ca la nivel naţional să avem cantităţi atât de mari de precipitaţii, dar situaţii de genul celor descrise pot să apară în toată perioada care urmează", a conchis Ion Sandu.

La rândul său, vicepremierul Liviu Dragnea a intervenit de la Timişoara declarând că, deşi ţara noastră nu se află în situaţia Cehiei sau a Austriei, autorităţile locale trebuie să fie pregătite pentru orice situaţie.

"E foarte bine că nu suntem în situaţia în care au fost cei din Europa dar asta nu înseamnă că autorităţile nu trebuie să fie pregătite. Sugestia mea pentru toate structurile judeţene din comandamentele pentru situaţii de urgenţă este să fie pregătite şi să fie activate, ca şi cum situaţia ar fi ca în Germania. Niciodată nu ştii când poate să afecteze o aversă o localitate", a spus Dragnea.

×