x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mai mult de jumătate dintre români cred că sunt plătiţi mult mai puţin decât merită

Mai mult de jumătate dintre români cred că sunt plătiţi mult mai puţin decât merită

21 Aug 2013   •   17:12
Mai mult de jumătate dintre români cred că sunt plătiţi mult mai puţin decât merită

Mai bine de jumatate dintre romani nu sunt multumiti de actualele conditii salariale de pe piata locala a muncii, in contextul in care sustin cu tarie ca angajatorii nu ii remunereaza conform potentialului lor.
Astfel, 55% dintre repondentii unui studiu realizat de site-ul de recrutare BestJobs.ro considera ca sunt subapreciati la locul de munca, din punct de vedere salarial.

Pe piata muncii exista o discrepanta intre salariul oferit de angajator si nivelul spre care tind candidatii, cei mai multi dintre acestia fiind de parere ca merita mult mai mult decat primesc la final de luna. Totusi, majoritatea respondentilor au argumente ferme pentru a explica situatia actuala.

Daca 55% dintre candidati considera ca piata muncii din Romania, la nivel general, nu ii rasplateste pe masura, 21% sustin ca au acceptat un salariu mic din cauza ca aveau nevoie urgenta de un job si nu isi permiteau sa astepte pana gaseau un loc de munca perfect. Alti 11% cred doar ca nu au stiut sa negocieze cu angajatorul atunci cand au semnat contractul de munca, in timp ce 13% dintre romani se declara multumiti de banii pe care ii primesc la locul de munca.

Intrebati care este nivelul salarial cuvenit, majoritatea romanilor, adica 36%, au raspuns ca li se pare corect sa primeasca intre 2.500 si 3.500 de lei, in timp ce alti 35% ar vrea intre 1.500 si 2.500 de lei pe luna. In ceea ce priveste extremele salariale, 10% dintre romani considera ca merita in jur de 1.000 de lei pe luna, insa 20% dintre respondenti nici nu stau de vorba cu angajatorul daca li se ofera sub 3.500 de lei.

Realitatea, insa, este diferita atunci cand vorbim de actualul nivel salarial din Romania. Astfel, 41% dintre participantii la sondaj au marturisit ca salariul lor se situeaza la aproximativ 1.000 de lei, desi ar merita intre 2.500 si 3.500 de lei. Alti 33% dintre romani sustin ca primesc lunar intre 1.500 si 2.500 de lei, in timp ce doar 12% au un salariu de peste 3.500 de lei.

Pretentiile salariale sunt pe masura studiilor, in contextul in care 47% dintre respondenti au absolvit o facultate, iar 27% dintre acestia au chiar si studii postuniversitare. 25% dintre candidatii chestionati de BestJobs.ro vor sa se angajeze in IT/Inginerie, 20% isi cauta un job in Finante, in timp ce alti 25% vor doar un loc de munca, indiferent de domeniul de activitate.

Studiul BestJobs.ro a fost realizat in perioada 7-21 august pe un esantion de 600 de repondenti.

×