x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ministerul Educației își face campanie de imagine cu manualele pentru liceeni

Ministerul Educației își face campanie de imagine cu manualele pentru liceeni

de Diana Scarlat    |    08 Iun 2016   •   14:14
Ministerul Educației își face campanie de imagine cu manualele pentru liceeni
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images

Ministerul Educației a decis că manualele pentru clasele a XI-a şi a XII-a vor fi gratuite din 2017, însă editurile nu au fost consultate în prealabil și nici nu s-a stabilit până acum o procedură legală de lucru, pentru a duce la îndeplinire acest deziderat. Legea Educaţiei garantează manuale gratuite pentru elevii din învăţământul de stat, dar acest lucru nu a fost posibil până în prezent.

Planul este ca inspectoratele să trimită Ministerului Educației liste de manuale pe care vor să le obțină pentru elevii de liceu. Până acum, elevii claselor a XI-a și a XII-a nu au beneficiat de manuale gratuite, deși acest lucru este prevăzut în Legea Educației. Anul trecut, elevii din anii terminali au primit suma maximă de 55 de lei pentru a deconta manualele, dar ministerul pregătește o nouă măsură, prin care să asigure gratuitatea. Editorii spun, însă, că propunerea ministerului este cu totul în afara legii și nu se poate pune în aplicare. Cu alte cuvinte, reprezentanții Ministerului Educației au lansat mai degrabă un zvon care ar putea aduce capital de imagine actualului Guvern, dar aruncă responsabilitatea în curtea editorilor. „Fără să ne consulte în prealabil, pe 16 mai, ministerul ne-a anunțat că anul acesta vor fi manuale gratuite pentru clasele a XI-a și a XII-a. Ne-au transmis o așa-zisă procedură de selecție și de centralizare. Lucrurile acestea nu țin loc de o achiziție propriu-zisă și centralizată, pentru că nu respectă Legea achizițiilor. După ce am analizat documentul transmis de minister, noi am intervenit cu o scrisoare în care le-am explicat că au greșit profund, din punct de vedere juridic și financiar, și că sunt în afara legii”, a explicat, pentru Jurnalul Național, Claudiu Istrate, director executiv al Uniunii Editurilor din România (UER).

Editorii consideră că noua măsură anunțată de minister ar putea fi extrem de păguboasă, din cauza numărului foarte mare de contestații și de procese în instanță care ar putea urma. Ei preferă metoda aplicată anul trecut, când manualele au fost decontate, chiar și cu plafonul stabilit la 55 de lei pentru fiecare elev. „După ce am înaintat scrisoarea către minister, am fost anunțați că vom avea un ordin de ministru, dar tot fără să fim consultați. Acum așteptăm să vedem ce va fi, dar ne temem de ce e mai rău”, mai spune directorul UER.

Măsura anunțată de Ministerul Educației obligă editurile să facă oferte, deși nu s-au comunicat prețurile sau tirajele acceptate.

Nicăieri în Europa, un Minister al Educației nu se ocupă de achiziția de manuale, ci dă subvenții către școli. Astfel se evită și procesele care durează mai mult de un an în instanțele de judecată. Noi propunem din decembrie această soluție simplificată.

Claudiu Istrate, director executiv al Uniunii Editurilor din România

 

Editura care greșește ar trebui să plătească

O mare problemă a manualelor școlare în România este calitatea slabă a celor foarte ieftine. Multe contestații rezolvate în instanță au avut ca obiect intrarea la licitație a unor manuale cu preț foarte mic, dar și de calitate cel puțin îndoielnică. O soluție eficientă pentru garantarea calității manualelor școlare a fost găsită în Spania, unde statul nu plătește comisii de evaluare pentru manualele școlare. Singura cerință este ca manualul să respecte programa. Apoi se promovează în școli și se poate vinde. În schimb, dacă ulterior intrării pe piață a unui manual se constată nereguli, manualul este analizat de către o comisie de experți și este retras de pe piață, în urma expertizei. Statul obligă editura să remedieze toate erorile constatate și să tipărească tot tirajul retras, apoi să distribuie manualele către elevii care le-au cumpărat inițial. Totul se face pe banii editurii care a greșit, astfel încât nu-și permite nimeni să lanseze spre vânzare manuale de proastă calitate. În România, nici legislația, nici contractele încheiate cu Ministerul Educației sau cu școlile nu-i obligă pe cei care greșesc să plătească. Cu o astfel de soluție, ar rezolva toate problemele: nu ar mai participa la licitații cei care oferă prețuri foarte mici și manuale de calitate proastă; s-ar elimina procesele și cheltuielile statului cu acțiunile în instanță; elevii ar putea avea manuale la timp.

10.000 euro costă, în medie, proiectul pentru un manual școlar, iar banii investiți de editurile din România pot fi pierduți, dacă la licitație participă un ofertant cu un preț mult mai mic decât ar fi normal.

Regulile de selecție sunt extrem de rigide. Manualele digitale nu sunt folosite aproape deloc, dar sunt obligatorii pentru participarea la licitații, astfel încât costurile editurii cresc automat.

×