x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mircea Radulian, directorul ştiinţific INFP: "Ne putem aştepta la un cutremur mare din Vrancea, nu din Galaţi"

Mircea Radulian, directorul ştiinţific INFP: "Ne putem aştepta la un cutremur mare din Vrancea, nu din Galaţi"

04 Oct 2013   •   08:58
Mircea Radulian, directorul ştiinţific INFP: "Ne putem aştepta la un cutremur mare din Vrancea, nu din Galaţi"

Mircea Radulian, directorul stiintific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, a declarat, aseară, în cadrul unei emisiuni TV, că nu avem motive să ne aşteptăm la un cutremur puternic în zona Galaţiului, "poate doar o continuare a acestui fenomen".

"Sunt foarte multe falii acolo, si mai mari, si mai mici, e o zona complexa astfel incat sa-ti dai seama cand se va elibera exact toata energia. Este un fenomen mai special, care trebuie studiat foarte atent. Ii inteleg pe oameni ca se ingrijoreaza, mai ales ca aceste cutremure apar des. Ar fi preferabil sa fie doar un cutremur mai mare", a spus Radulian, care a precizat că cel mai grav lucru care se poate întâmpla este surparea pamantului, dar in niciun caz cum am vazut in filme.

"Asa ceva se intampla doar la cutremure foarte mari. Sunt totusi cutremure mici in satul Izvoarele", a spus Radulian.

Despre sunetele care însoţesc seismele care se produc în zona Izvoarele, specialistul a explicat că "nu e ceva nou, mai multe persoane au semnalat asemenea sunete in unele cazuri. Ce e surprinzator e frecventa acestor sunete si ca ele apar la cutremure destul de mici. Totul se leaga de structura locala, in zona satului Izvoarele".

Legat de producerea unui cutremur puternic, asemănător celui din 1977, directorul INFP a declarat că "nu putem sti niciodata ce se intampla cu pamantul, dar probabilitatea de a se produce o catastrofa e foarte mica. Nu avem niciun indiciu in acest sens. Un cutremur mare precum cel din Vrancea ar trebui sa apara pe o falie care sa activeze pe o suprafata foarte mare, ceea ce nu se intampla".

Mircea Radulian a mai spus că "într-un timp nu foarte mare, zona Vrancea va inceta sa mai genereze cutremure. Blocul care coboara va produce la suprafata anumite modificari".

"In cazul unui cutremur mare, as exclude zona Galati. Putem sa ne asteptam la un cutremur mare in Vrancea. Vrancea acum insa este foarte calma, in compensatie parca", a conchis directorul INFP.

×