x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mitinguri antiregionalizare, în 119 localităţi: „Transilvania nu este colonia Bucureştiului”

Mitinguri antiregionalizare, în 119 localităţi: „Transilvania nu este colonia Bucureştiului”

de Istvan Deak    |    21 Iul 2013   •   10:47
Mitinguri antiregionalizare, în 119 localităţi: „Transilvania nu este colonia Bucureştiului”

Sâmbătă seara, de la ora 20, câteva mii de persoane s-au strâns în 119 localităţi din Transilvania pentru a protesta la adresa planului guvernamental de reorganizare teritorială a României si pentru a transmite un nou mesaj pentru autonomia Ţinutului Secuiesc. În cadrul protestului, care a durat aproximativ 30 de minute, organizatorii de la Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT) şi Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania au citit o petiţie pe care o vor înmâna Guvernului.

“Bazinul Carpatic este gradina zânelor, Transilvania nu este colonia Bucureştiului. Perdanţii regionalizării propuse de la Bucureşti nu vor fi doar maghiarii, ci şi românii din Transilvania. Dorinţa noastră este ca de acum încolo niciodată să nu se mai ia decizii fără consultarea noastră asupra diferitelor hotare între care trăim şi vom trăi. Vrem ca Transilvania să devină o singură regiune. În locul unui stat naţional omogen ultracentralizat, vrem o Românie federală modernă, în care Transilvania să fie o regiune europeană reală. Vrem ca oraşele ei să devină metropole multilingvistice, iar oraşul Cluj-Napoca să fie declarat capitala oficială a Transilvaniei. Vrem ca Ţinutul Secuiesc să devină o regiune administrativă unitară şi autonomă, iar Partium (judeţele Sălaj, Bihor si Satu Mare) să devină o regiune administrativă unitară şi multilingvistică. Vrem să discutăm cu Guvernul român despre o reformă administrativă pe baza regiunilor istorice. Dacă nu ne vor asculta, atunci vom bloca străzi şi vom iniţia un referendum. Dacă nu vor da roade, atunci vom face uz de uneltele noastre cetăţeneşti. Am irosit prezentul, dar nu vom ceda viitorul nepoţilor noştri”, se arată în petiţia redactată de organizatori.

Protestul a avut loc în mai multe localităţi din judeţele Braşov, Harghita, Covasna, Mureş, Sălaj, Timiş, Arad, Bihor, Satu Mare şi Cluj, un număr însemnat de protestatari fiind consemnaţi în oraşele Sfântu-Gheorghe, Miercurea-Ciuc şi Târgu-Mureş. „În România nu va exista pace socială până când Ţinutul Secuiesc nu va avea autonomie teritorială. Reforma administrativă poate avea efecte grave asupra comunităţii noastre. Pasivitatea comunităţii maghiare faţă de reorganizarea administrativă din Slovacia a avut ca efect ieşirea partidului minorităţii maghiare din Parlamentul slovac şi retragerea cetăţeniei slovace pentru cei care o dobândesc şi pe cea ungară. Noi nu vrem ca acest lucru să se întâmple în Transilvania. Nu putem permite să se întâmple aşa ceva”, a strigat preşedintele PPMT, Toro T. Tibor, în faţa mulţimii adunate la Sfântu-Gheorghe. În afara lozincilor autonomiste şi a intonării imnului secuiesc şi al maghiarilor de pretutindeni, mulţimea a strigat în mod repetat: „Ţinutul Secuiesc nu este România”.

Ecouri din presa ungară
Evenimentul a captat atenţia presei ungare. „În peste 100 de localităţi din Transilvania s-a protestat pentru autonomie”, scrie hvg.hu. „În 119 localităţi din Transilvania, oamenii au ieşit în stradă pentru autonomie”, notează Magyar Nemzet. „Petiţia citită la protest scoate în evidenţă declinul politicienilor care se scaldă în mocirla din Bucureşti”, consideră Magyar Hirlap. „În 120 de oraşe din România au avut loc proteste împotriva Guvernului de la Bucureşti. Acestea s-au încheiat cu lozinci precum: Ţinutul Secuiesc nu este România”, subliniază Nepszava. „În 119 localităţi au avut loc proteste şi interesul comunităţii române din Transilvania”, este titlul ales de jurnaliştii de la Nepszabadsag, în timp ce televiziunea ATV a titrat: „Alianţa Fidesz-ului critică majoritatea de două-treimi din Parlamentul României”. 

×