x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Pe cine scufundă submarinul corupției germane? Anchetă în Israel URMĂRITĂ și la București

Pe cine scufundă submarinul corupției germane? Anchetă în Israel URMĂRITĂ și la București

de Dan Constantin    |    19 Feb 2018   •   16:57
Pe cine scufundă submarinul corupției germane? Anchetă în Israel URMĂRITĂ și la București

Un scandal uriaș de corupție zdruncină cabinetul premierului israelian Nethanyahu. Un contract de 2 miliarde de euro pentru achiziția a trei submarine și nave de patrulare, încheiat cu grupul german TKMS ( Thysen Krupp Marine Systems) ar fi fost ,,aranjat” cu mită primită de apropiați ai premierului. Sunt  cinci suspecți principali, inclusiv doi consilieri apropiați ai primului ministru Nethanyahu și un fost șef al Fortelor navale israeliene. Contractul a fost impus de guvern deși Ministerul Apărării s-a opus la alegerea submarinelor germane. ,,Submarine Affair”  ridică suspiciuni asupra metodelor prin care mari companii  germane reușesc să obțină  contracte de înzestrare cu armamente.

Investigațiile din Israel sunt de urmărit și în contextul în care Ministerul  român al Apărării a anunțat intenția de a achiziționa trei submarine și se află în fază avansată evaluarea ofertelor pentru construirea  a patru corvete. Grupul german TKMS a înaintat, conform unor informații, un proiect pentru achizițiile respective.

Ministrul Mihai Fifor s-a aflat la sfărșitul săptămânii trecute la Munchen, unde, în marja Conferinței pentru Securitate, a participat la un prânz oferit de Ursula von der Leyen,  ministrul german al Apărării. Potrivit comunicatului MApN  cei doi oficiali au discutat despre ,,colaborarea bilaterală militară”, Germania fiind angajată ,,în dezvoltarea capabilităților militare în cadrul NATO”.

 

 

×
Subiecte în articol: Thysen Krupp