x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Raportul Nana, băgat la secret. Afacerea l-a compromis grav pe fermierul Băsescu

Raportul Nana, băgat la secret. Afacerea l-a compromis grav pe fermierul Băsescu

de Vali Blanaru    |    19 Mai 2014   •   20:57
Raportul Nana, băgat la secret. Afacerea l-a compromis grav pe fermierul Băsescu
Sursa foto: Mihaela Cojocariu/Mediafax Foto

Comisia Nana şi-a încheiat oficial activitatea cu un raport care este ţinut la secret. Parlamentarii nu s-au decis dacă vor trimite informaţiile strânse către Parchet sau le vor face publice. Astfel, familia Băsescu îşi poate vedea liniştită de afacerile agricole de la Nana, ba chiar a anunţat că terenurile achiziţionate şi-au crescut valoarea de la 4.500 euro/hectar la 8.000 de euro/hectar!
Deocamdată, Ioana Băsescu s-a hotărât să dea în arendă terenurile către firma proaspăt înfiinţată de Elena Udrea cu numele ofertant AgroGreen Nana SRL. Un mesaj de încredere al familiei Băsescu în blonda care devine nu numai om de casă şi partener politic, dar şi asociat pentru succesul afacerii agricole.

Afacerea Nana conţine o mulţime de elemente sulfuroase scoase la iveală pe perioada audierilor comisiei parlamentare. Terenurile au fost achiziţionate de o firmă fantomă, un SRL deţinut de nişte italieni cu domiciliul în principatul Monaco, în acelaşi bloc cu un prieten al cuscrului Bebe Ionescu. O parte din terenurile fermei au fost retrocedate ilegal, iar proprietarii adevăraţi al acestora pot cere repunerea în drepturi şi anularea tranzacţiei. Audierea angajaţilor primăriei a scos la iveală faptul că Adrian Rădulescu, la acel moment consilier al preşedintelui Băsescu, a fost cel care a înregistrat ferma în registrul agricol. O imagine completă a situaţiei de la Nana se află în raportul comisiei care este păstrat secret, după ce Parchetul a început urmărirea penală în legătură cu reconstituirea dreptului de proprietate şi arendarea unor terenuri amplasate pe raza comunei Nana.

Birourile reunite ale Parlamentului nu au răspuns solicitării preşedintelui comisiei, Mihai Fifor, de a face publice informaţiile strânse de comisie. Comisia Nana şi-a oprit activitatea după ce Parchetul General a anunţat începerea urmării penale in rem în legătură cu reconstituirea dreptului de proprietate şi arendarea unor terenuri amplasate pe raza comunei Nana.
Ancheta Parchetului a fost declanşată de un raport al Corpului de Control al Guvernului care arată că afacerile agricole ale familiei Băsescu de la Nana se desfăşoară pe terenuri obţinute în urma unui lung şir de retrocedări ilegale. Corpul de Control al Guvernului a descoperit că 80% dintre terenurile din Ferma Preşedintelui au fost returnate ilegal. Verificarea Corpului de Control a început în noiembrie 2013 şi a inclus analiza documentelor de la Oficiul de Cadastru Călăraşi. În timp ce unii localnici din Nana au aşteptat şi 12 ani să li se retrocedeze terenurile, Primăria a retrocedat încălcând legea 218 hectare de teren către rude şi angajaţi ai autorităţilor locale. Dintre acestea, aproape 60 de hectare au ajuns ilegal la persoane care aveau acelaşi nume cu proprietarii îndreptăţiţI, iar retrocedarea acestora este nulă de drept. Fiica Tudoriţei Niculae, secretarul primăriei din Nana, a fost împuternicită de proprietarii terenurilor să le vândă proprietăţile către italienii de la Berfige SRL.
“Berfige a achiziţionat un număr de 35 de parcele de teren agricol din extravilanul comunei Nana (...) în suprafaţă totală de 290,41 ha pentru care a plătit 3.437.647,92 lei”, se menţionează în raport. Ulterior, italienii au vândut terenurile Ioanei Băsescu pentru suma de 5,84 milioane de lei. Berfige a fost înfiinţată în 2009, asociaţi şi administratori fiind cetăţeni italieni fără domiciliu sau reşedinţă pe teritoriul României. Berfige a fost declarată inactivă începând din data de 24.08 2012 deoarece nu şi-a îndeplinit declaraţiile declarative iar în septembrie 2013 a vândut terenurile către fiica preşedintelui. Acest lucru poate duce la anularea tranzacţiei. Raportul Corpului de Control a fost trimis Parchetului, dar şi Comisiei Nana, care l-a inclus în raportul final.

Berfige, o firmă fantomă
Moşia preşedintelui Traian Băsescu de la Nana a fost cumpărată de la o societate-fantomă. Firma Berfige SRL, care nu are sediu social sau reprezentant legal, a cerut lichidarea chiar săptămâna trecută. De asemenea, contabila firmei susţine că nici nu îi cunoaşte pe administratori. Aceste date sunt cuprinse în răspunsul ANAF, la solicitarea Comisiei Nana de a verifica firma prin care s-a efectuat tranzacţia pentru terenul achiziţionat de Ioana Băsescu. În urma verificărilor efectuate de ANAF, s-a constatat că Berfige a fost înregistrată în data de 29.08.2012 în Registrul Contribuabililor Inactivi. Cu toate acestea, în data de 27.05.2013, Berfige a depus situaţiile financiare ale firmei, dar cei de la ANAF constată că nu au îndeplinit condiţiile minin necesare pentru a reveni pe piaţa firmelor active.
Abia în urma scandalului din presă şi a reclamaţiei parlamentarilor din Comisia Nana, Berfige a plătit toate contribuţiile către ANAF şi a cerut să redevină activă, la data de 7 aprilie 2014. La ultima interogare a bazei de date a Registrului Comerţului făcută în data de 17 aprilie 2014, ANAF a constatat că s-a depus o cerere de lichidare a firmei Berfige SRL, cerere pe care ANAF a decis să o conteste.

Rădulescu, misitul lui Băsescu

Audierile comisiei au confirmat informaţiile publicate de presă. Adrian Rădulescu, fost consilier prezidenţial, actual membru al partidului cinetic, s-a ocupat îndeaproape de achiziţia de terenuri de la Nana. Rădulescu a fost cel care a găsit terenurile, a intermediat tranzacţia, ba chiar a mers la Nana să înregistreze ferma în registrul agricol al primăriei. Nu a contat că era angajat al statului, cu funcţia de consilier al preşedintelui, iar acţiunile sale din timpul programului puteau fi încadrate în categoria trafic de influenţă. Pe cât de des s-a dus la Nana, pe atât de tare s-a ferit să apară în faţa Comisiei Nana, unde a fost invitat de cinci ori.

Udrea a devenit arendaşa Fermei Preşedintelui

Firma Elenei Udrea va lucra terenul Ioanei Băsescu de la Nana. Firma proaspăt înfiinţată a Elenei Udrea a primit în arendă terenurile Ioanei Băsescu, aşa că fiica preşedintelui şi fostul ministru vor lucra împreună în agricultură.
Prin intermediul unor firme specializate în lucrări agricole pe terenul de la Nana se vor cultiva cereale.
“Am decis să investesc banii în agricultură, o fac cu specialişti şi lucrez şi pământul Ioanei Băsescu, e un semnal bun. Ioana Băsescu putea să dea terenul în arendă societăţii mele sau oricui altcuiva. Am decis să continuăm împreună, dacă va decide să lucreze terenul pe viitor cu altcineva, e treaba ei”, a declarat Elena Udrea.
SC Agro Green Nana a fost înfiinţată de Udrea în octombrie 2013. Numele SRL-ului nu a fost deloc ales întâmplător, Udrea achiziţionându-şi anul trecut mai multe terenuri agricole inclusiv la Nana, lângă Ferma Preşedintelui. Agro Green Nana SRL are sediul pe strada Valului nr. 26, în Sectorul 1 al Capitalei. În calitate de acţionar unic, Elena Udrea şi-a desemnat un singur administrator, pe Liberiu-Tudor Breazu, un consultant financiar şi avocat în vârstă de 39 de ani, dar şi un cunoscut personaj în lumea mondenă, graţie maşinii sale de fiţe şi pasiunii pentru hainele de firmă. 
Prima achiziţie făcută de Udrea pentru Agro Nana a fost un automobil de lux – un Mercedes S 500 negru cu care s-a plimbat înainte de vacanţa de 1 mai. Preţul maşinii achiziţionate pe firmă şi care nu o să apară în declaraţia de avere a Elenei Udrea este de 130.000 de euro. 
Aredaşa lui Băsescu spune că regretă că nu a avut suficienţi bani ca să cumpere ea cele 290 de hectare din Nana. “Dacă aş fi avut bani să cumpăr acel teren sau dacă banca m-ar fi împrumutat pe mine, aş fi cumpărat eu terenul. Banca nu m-a împrumutat, pentru că venitul meu de deputat nu acoperea rata şi garanţia, în felul acesta l-a cumpărat Ioana Băsescu”, a mai spus Elena Udrea.
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a confirmat deja că Elena Udrea a depus actele la APIA pentru a primi subvenţia pe teren. “O societate comercială, Agro Green Nana, a făcut cererea pentru cele 290 de hectare, restul datelor sunt confidenţiale. Societatea trebuie să demonstreze că a lucrat terenul. După ce depune cererea, controlul pe teren se va face în perioada iulie-septembrie, iar plăţile încep la 1 decembrie”, a spus Constantin.

×
Subiecte în articol: ferma presedintelui