x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romaşcanu: Programul Naţional de Restaurare gestionat ''foarte prost'' de Institutul Patrimoniului

Romaşcanu: Programul Naţional de Restaurare gestionat ''foarte prost'' de Institutul Patrimoniului

08 Dec 2021   •   14:28
Romaşcanu: Programul Naţional de Restaurare gestionat ''foarte prost'' de Institutul Patrimoniului
Sursa foto: Lucian Alecu

Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu sustine că Programul Naţional de Restaurare este gestionat "foarte prost" de Institutul Naţional al Patrimoniului, care "trebuie să fie în măsură" să aloce fondurile existente acolo unde este nevoie.

El a mai spus că, în timpul primului său mandat, INP avea pentru PNR aproximativ 22 de milioane de lei, anul acesta ajungând să mai aibă doar trei, din cauza execuţiei "extrem de proaste".

În plus ministrul a mai anunţat că Muzeul Naţional de Istorie ar putea fi funcţional în cinci ani, cu ajutorul unui împrumut de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.

"Suntem foarte aproape de a avea acordul-cadru de împrumut cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, în sumă de 216 milioane de euro, care vine să reia şi să facă nişte proiecte extrem de importante. Cel mai important, din punctul meu de vedere, deşi toate au gradul lor de importanţă, este Muzeul Naţional de Istorie a României, un muzeu văduvit de ani de zile de investiţii, un muzeu care a trebuit să se bată în instanţă pentru a reuşi să obţină un proiect aşa cum a fost în caietul de sarcini, caiet de sarcini vicia. MNIR a câştigat într-un final, dar timpul s-a pierdut, banii din acordul precedent s-au pierdut. În acest moment, vom avea peste 100 de milioane de euro pentru Muzeul Naţional de Istorie. Sperăm ca în februarie lucrurile să fie clarificate, să putem trece la o selecţie de oferte pentru proiectul arhitectural, apoi să trecem la construcţie şi în cinci ani să avem muzeul cu tot cu dotările necesare pentru spaţiile expoziţionale", a explicat Lucian Romaşcanu.

Potrivit acestuia, Ministerul Culturii va prezenta, "poate chiar în luna ianuarie", Codul Patrimoniului.

"Chiar azi, mâine, îl vom pune în discuţia colegilor din Ministerul Culturii, pentru ultimele idei, corecturi, adăugiri. Ne vom uita încă o dată pe el cap-coadă, iar în ianuarie sperăm să-l facem public, pentru că este un lucru pe care îl aşteptăm", a adăugat ministrul Culturii. 

×
Subiecte în articol: lucian romascanu