Câștigul salarial mediu nominal net a fost de 1.615 lei, în creștere față de luna precedentă cu 6 lei (0,4%), potrivit datelor publicate azi de Institutul Național de Statistică.
În luna octombrie 2013, câștigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.232 lei, cu 0,4% mai mare decât în luna septembrie 2013.
Valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în intermedieri financiare (3.829 lei), iar cele mai mici în hoteluri și restaurante (900 lei).
Indicele câștigului salarial real pentru luna octombrie 2013 față de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câștigului salarial nominal net și indicele prețurilor de consum, a fost de 100,1%. Față de luna octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a fost de 122%, cu 0,1 puncte procentuale mai mare față de cel înregistrat în luna septembrie 2013.
În luna octombrie 2013, în majoritatea activităților din sectorul economic, nivelul câștigului salarial mediu net a înregistrat ușoare creșteri față de luna septembrie 2013, ca urmare a acordării de prime, sume din profitul net și din alte fonduri (inclusiv tichete de masă), drepturi în natură ori realizării de producții ori încasărilor mai mari (în funcție de contracte). De asemenea, creșterile câștigului salarial mediu net au fost influențate în unele activități economice și de disponibilizările de salariați cu câștiguri salariale mici.
Cele mai semnificative creșteri ale câștigului salarial mediu net au fost de 13,2% în alte activități extractive, între 3,5% și 6,5% în activități de producție cinematografică, video și de programe de televiziune (inclusiv înregistrări audio și activități de editare muzicală; activități de difuzare și transmitere de programe), extracția minereurilor metalifere, colectarea și epurarea apelor uzate, fabricarea de mobilă, fabricarea altor mijloace de transport, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, intermedieri financiare (cu excepția activităților de asigurări și ale fondurilor de pensii), între 2,5% și 3,5% în alte activități industriale, fabricarea hârtiei și a produselor din hârtie, industria metalurgică, activități de poștă și de curier, captarea, tratarea și distribuția apei, activități auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activități de asigurare și fonduri de pensii), tipărirea și reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, industria construcțiilor metalice și a produselor din metal, exclusiv mașini, utilaje și instalații, fabricarea altor produse din minerale nemetalice.
Scăderile câștigului salarial mediu net față de luna precedentă au fost cauzate de acordarea în luna precedentă a primelor ocazionale, plății sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete de masă). De asemenea, în unele activități economice, scăderea nivelului câștigului salarial mediu net din luna octombrie a fost cauzată de nerealizările de producție ori încasările mai mici (funcție de contracte).
Cele mai semnificative scăderi ale câștigului salarial mediu net au fost de 26,1% în extracția petrolului brut și a gazelor naturale, respectiv cu 17,7% în fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului, între 5% și 7,5% în activități de servicii anexe extracției, extracția cărbunelui superior și inferior, fabricarea produselor din tutun, telecomunicații.
În sectorul bugetar s-au înregistrat creșteri ale câștigului salarial mediu net față de luna septembrie în învățământ (4%) ca urmare a acordării sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice. De asemenea, în administrația publică și sănătate și asistență socială, câștigul salarial mediu net a crescut ușor în luna octombrie față de luna septembrie 2013, cu 0,2%, respectiv 0,6%.
Comparativ cu luna octombrie a anului precedent, câștigul salarial mediu nominal net a crescut cu 4,1%. Indicele câștigului salarial real față de aceeași perioadă a anului precedent a fost de 102,2%.