x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Gigi Becali, condamnat şi în dosarul "Valiza": trei ani cu executare! Piţurcă a luat un an cu suspendare

Gigi Becali, condamnat şi în dosarul "Valiza": trei ani cu executare! Piţurcă a luat un an cu suspendare

04 Iun 2013   •   09:15
Gigi Becali, condamnat şi în dosarul "Valiza": trei ani cu executare! Piţurcă a luat un an cu suspendare
Sursa foto: Christian Silva/Intact Images
UPDATE 18:07 - Gigi Becali a fost condamnat la trei ani cu executare în Dosarul Valiza. În acelaşi dosar, Teia Sponte a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, Radu Marino, la un an şi jumătate de închisoare cu suspendare, iar actualul selecţioner, Victor Piţurcă, la un an de închisoare cu suspendare. De asemenea, s-a luat măsura confiscării celor 1,7 milioane de euro consideraţi drept mită, aflaţi actualmente sub sechestru la BCR Unirii. Decizia a fost luata in unanimitate de completul de cinci judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Becali a primit două pedepse de câte trei ani pentru dare de mită şi una de un an pentru fals.

Gigi Becali va ramane cu sentinta din dosarul schimbului de terenuri cu MapN, deci va sta trei ani la inchisoare.

---------------------------------

Magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se pronunţă azi în dosarul "Valiza", în care omul de afaceri Gigi Becali este acuzat de dare de mită şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. În care va fi condamnat, clubul Steaua ar putea fi retrogradat în Liga II şi ar putea fi exclus din UEFA Champions League.

La ultimul termen al dosarului din 27 mai, procurorul DNA a cerut condamnarea lui George Becali la patru ani de închisoare cu executare şi a lui Victor Piţurcă, Teia Sponte şi Radu Gheorghe Marino la câte doi ani de închisoare cu suspendare. De asemenea, DNA a solicitat condamnarea Alinei Florentina Ciul la doi ani de închisoare cu executare.

În plus, DNA cere confiscarea sumei de 1,7 milioane de euro, bani folosiţi de George Becali pentru premierea jucătorilor de la Universitatea Cluj-Napoca.

În aprilie 2012, George Becali, Victor Piţurcă, Teia Sponte, Alina Florentina Ciul şi Radu Gheorghe Marino au fost achitaţi de un complet de trei judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, însă DNA a declarat recurs.

În decembrie 2008, finanţatorul clubului Steaua, George Becali, şi antrenorul echipei naţionale de fotbal a României, Victor Piţurcă, au fost trimişi în judecată de procurorii DNA.

În acelaşi dosar au mai fost trimise în judecată alte patru persoane: Teia Sponte, vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie al FC Steaua Bucureşti SA, acuzat de complicitate la dare de mită; Alina Florentina Ciul, avocată în cadrul Baroului Bucureşti, acuzată de favorizare a infractorului în legătură cu infracţiunile de corupţie şi fals în înscrisuri sub semnătură privată (două fapte); Marino Gheorghe Radu, acuzat de favorizare a infractorului în legătură cu infracţiunile de corupţie şi fals în înscrisuri sub semnătură privată (două fapte) şi Raul Volcinschi, acuzat de favorizare a infractorului în legătură cu infracţiunile de corupţie.

Potrivit DNA, pe 11 mai 2006, George Becali, în calitate de finanţator şi acţionar al FC Steaua Bucureşti SA, i-a promis fiecărui jucător de fotbal al CF Gloria 1922 Bistriţa sume de bani cuprinse între 5.000 şi 10.000 de euro, pentru ca aceştia să îşi apere corect şansele de joc în meciul cu echipa FC Rapid Bucureşti, programat la 12 mai 2006, în etapa a 27-a din Campionatul Naţional de Fotbal - Divizia A.

Într-o acţiune separată, în perioada 4-7 mai 2008, George Becali le-a oferit suma de 1.700.000 de euro jucătorilor de fotbal de la clubul Universitatea Cluj aflaţi pe foaia de joc pentru meciul din etapa a 34-a a Campionatului Naţional de Fotbal - Liga I (aproximativ 100.000 euro pentru fiecare), pentru ca aceştia să îşi apere corect şansele de joc în meciul cu echipa CFR Cluj din 7 mai 2008.

×