x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Stresul ne costă peste 20.000 de milioane de euro anual

Stresul ne costă peste 20.000 de milioane de euro anual

de Diana Scarlat    |    11 Noi 2013   •   22:14
Stresul ne costă peste 20.000 de milioane de euro anual
Sursa foto: Gyula Czimbal

Angajatorii ar trebui să ştie că a fost calculat costul economic anual al stresului legat de muncă, acesta depăşind 20.000 de milioane de euro.

Stresul la locul de muncă este o problemă a tuturor statelor europene, iar Fundaţia Europeană pentru Îmbunătăţirea Condiţiilor de Viaţă şi de Muncă elaborează studii din cinci în cinci ani, în acest sens. Stresul la locul de muncă este astăzi a doua mare ameninţare pentru mediul de lucru, după problemele musculo-scheletice.

Din acest motiv, următoarea campanie EU-OSHA 2014-15 se va numi "Locuri de muncă sănătoase - gestionarea stresului", şi va fi lansată în primăvara anului 2014. Agenţia Europeană pentru Securitate şi Sănătate în Muncă (EU - OSHA) încearcă, prin intermediul campaniilor derulate la nivel european, să crească productivitatea la locul de muncă, prin creşterea siguranţei şi securităţii angajaţilor. Creată de Uniunea Europeană, în 1996, cu sediul la Bilbao, în Spania, Agenţia reuneşte reprezentanţi ai Comisiei Europene, ai guvernelor statelor membre, ai angajatorilor şi ai sindicatelor, precum şi experţi din fiecare stat membru UE.

Următoarea campanie EU-OSHA va continua tema de colaborare tripartită şi se va aplica pentru gestionarea stresului la locul de muncă şi a riscurilor psihosociale, aceasta fiind a doua cea mai raportată problemă legată de siguranţa şi securitatea în muncă în Europa. “41 % dintre lucrătorii europeni afirmă că stresul legat de muncă nu este gestionat corespunzător la locul lor de muncă, 15 % dintre aceştia declarând că este gestionat «absolut necorespunzător». Ne concentrăm foarte mult asupra abordării riscurilor psihosociale la locul de muncă, de exemplu a stresului. Tema de anul viitor a campaniei noastre pentru locuri de muncă sigure şi sănătoase va fi «Gestionarea stresului». Mesajul pe care dorim să-l transmitem întreprinderilor din Europa, indiferent de dimensiunile lor sau de sectoarele în care activează, este că riscurile psihosociale pot fi abordate în acelaşi mod logic şi sistematic precum alte probleme de sănătate şi securitate”, a declarat Dr. Christa Sedlatschek, directorul EU - OSHA, la conferinţa desfăşurată la Bilbao în perioada 11-12 noiembrie.

"Împreună pentru prevenirea riscurilor", campania derulată de EU - OSHA în perioada 2012-2013, a fost cea mai amplă activitate de acest fel din lume, de pană acum, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. Campania a avut ca scop sprijinirea autorităţilor naţionale, a companiilor, a organizaţiilor, managerilor, muncitorilor şi reprezentanţilor acestora care doresc să lucreze împreună pentru a îmbunătăţi securitatea şi sănătatea la locul de muncă.

"Suntem încântaţi că atât de multe companii şi organizaţii din întreaga Europă au participat la această campanie de prevenire a riscurilor. Toţi cei implicaţi au înţeles şi au apreciat contribuţia enormă pe care SSM o are pentru a îmbunătăţi condiţiile de muncă", explica Dr. Christa Sedlatschek.

Reţeaua EU-OSHA a avut un număr record de parteneri oficiali ai campaniei, la nivel european. 87 de companii şi organizaţii au luat parte la campania începută în aprilie 2012, care a încurajat angajaţii şi managerii să lucreze împreună pentru gestionarea riscurilor la locul de muncă.

×