x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ţeapă! Consumatorii europeni nu primesc Internet la viteza plătită

Ţeapă! Consumatorii europeni nu primesc Internet la viteza plătită

de Marina Constantinoiu    |    26 Iun 2013   •   16:04
Ţeapă! Consumatorii europeni nu primesc Internet la viteza plătită

Consumatorii europeni nu primesc viteza de transfer Internet pentru care plătesc. În medie, ei primesc numai 74% din viteza anunţată pentru care plătesc, potrivit unui nou studiu al Comisiei Europene privind performanţele conexiunilor fixe de bandă largă, dat publicităţii de un comunicat al Comisiei.

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Neelie Kroes, a afirmat că este pentru prima dată când diferenţa între vitezele anunţate şi cele reale ale conexiunilor de bandă largă este confirmată prin date comparabile şi fiabile din toate statele membre”. Există diferenţe semnificative între pieţele naţionale europene, în principal din cauza practicilor publicitare. “Consumatorii au nevoie de mai multe date de acest tip pentru a putea face alegeri în cunoştinţă de cauză şi, prin urmare, vom repeta acest exerciţiu. Şi considerăm aceste prime rezultate ca o dovadă suplimentară a necesităţii unei adevărate pieţe unice conectate, a adăugat doamna Kroes.

Printre concluziile principale ale studiului se numără:

•    Conexiunile prin cablu au vitezele de download cele mai fiabile: media europeană de 74% ascunde o variaţie semnificativă între performanţele diferitelor tehnologii. Serviciile xDSL ating numai 63,3% din viteza de download anunţată, în comparaţie cu 91,4% în cazul conexiunilor prin cablu şi 84,4% în cazul conexiunilor FTTx

•    În termeni absoluţi, viteza medie de download în toate ţările, prin toate tehnologiile utilizate, a fost de 19,47 Mbps în perioadele de vârf. Serviciile FTTx au atins cea mai mare viteză, de 41,02 Mbps. Serviciile prin cablu au atins 33,10 Mbps, în timp ce cele xDSL au fost mult în urmă, cu o medie de 7,2 Mbps.

•    Vitezele de upload sunt mai aproape de vitezele anunţate. În întreaga Europă, viteza medie de upload a fost de 6,20 Mbps, reprezentând 88% din vitezele de upload anunţate. Serviciile FTTx au atins de departe cea mai mare viteză, de 19,8 Mbps. Aceasta se datorează faptului că multe servicii FTTx asigură o viteză de upload mult mai apropiată de cea de download. Serviciile prin cablu şi xDSL au atins viteze modeste, de 3,68 Mbps şi, respectiv, 0,69 Mbps.

Rezultatele se bazează pe performanţele în orele de vârf, definite ca fiind perioada din zilele lucrătoare cuprinsă între ora 19:00 şi ora 23:00 (inclusiv). Acestea sunt rezultatele generale ale eşantionului examinat în cadrul studiului şi nu se referă la compoziţia actuală a pieţei conexiunilor de bandă largă din fiecare ţară.

Acest studiu se va desfăşura până la sfârşitul anului 2014 şi sunt planificate alte două măsurători anuale. Consumatorii europeni pot să evalueze performanţele furnizorilor lor de servicii internet (ISP) prin aderarea la o comunitate de voluntari din toate ţările UE-27 plus Croaţia, Islanda şi Norvegia. Consumatorii selectaţi vor primi un dispozitiv mic care se montează la conexiunea internet pe care o au acasă. Acest dispozitiv va desfăşura o serie de teste automate atunci când linia nu este în uz. El va stabili viteza şi performanţa conexiunii în bandă largă.

×
Subiecte în articol: internet consumatori viteza