x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator TRAGEDIA de la Colectiv. Declaratie CUTREMURATOARE a Dr. Ioan Lascăr: Începe o săptămână critică. "Este aşteptat un număr important de decese"

TRAGEDIA de la Colectiv. Declaratie CUTREMURATOARE a Dr. Ioan Lascăr: Începe o săptămână critică. "Este aşteptat un număr important de decese"

08 Noi 2015   •   17:02
TRAGEDIA de la Colectiv. Declaratie CUTREMURATOARE a Dr. Ioan Lascăr: Începe o săptămână critică. "Este aşteptat un număr important de decese"
Sursa foto: Victor Stroe

Ioan Lascăr, şeful Clinicii de chirurgie plastică din Spitalul Floreasca, a explicat la Realitatea TV care va fi evoluţia următoare a pacienţilor răniţi în timpul incendiului din clubul Colectiv.
 
"Arsura severă este o boală extrem de gravă - de fapt, cea mai severă circumstanţă biologică în care mai poate exista o fiinţă vie. Deci, este o boală extrem de gravă, extrem complexă şi de durată, care are o evoluţie oarecum eşalonată: adică, solicitările sistemice, solicitările organelor intervin cu o anumită frecvenţă, după un anume calendar, care, însă, este semnificativ agravat de particularităţile cazurilor", a explicat dr. Ioan Lascăr.

"În cazul de faţă, particularitatea producerii accidentului şi-a pus amprenta pe particularităţile evoluţiei acestor cazuri, pentru că la momentul producerii accidentului, pe lângă temperatura ridicată a mediului, care a generat arsuri de suprafaţă - arsuri care, subliniez, pentru cea mai mare parte a cazurilor despre care discutăm nu aveau risc major, erau arsuri de gravitate medie sau minore, însă acestora li s-au asociat leziunile inhalatorii. Adică, toţi pacienţii au inhalat aerul care era generat de incendiul respectiv, care avea o temperatură ridicată şi era un aer fierbinte, însă nici acest lucru nu era suficient, pentru că odată cu inhalarea aerului au fost inhalate şi substanţe toxice. Severitatea evoluţiei şi gravitatea pronosticului final provine din gravitatea arsurilor respiratorii, asociate cu substanţele toxice inhalate, care generează imprevizibilitatea absolută în evoluţia cazurilor", a adăugat acesta.

În ceea ce priveşte evoluţia viitoare a stării victimelor tragediei din Colectiv, dr. Ioan Lascăr a precizat că "săptămâna aceasta, a doua săptămână în evoluţia arsurilor grave este cea marcată de apariţia complicaţiilor majore la nivelul plămânilor, la nivelul rinichilor, la nivelul sistemului circulator şi infecţiile grave extensive care marchează în totalitatea lor aspectul evoluţiei acestor cazuri."

"Având în vedere particularităţile producerii accidentului şi severitatea evoluţiei cazurilor este aşteptat un număr important de decese", a completat specialistul.
 

×