Interceptarile convorbirilor dintre presedintele Traian Basescu si fostul sef al ANAF Sorin Blejnar scot la iveala un plan elaborat santajare a grupului Kaz Munai Gaz pentru recuperarea datoriilor Rompetrol. Reamintim ca la acel moment ANAF insituise sechestru asigurator asupra unor terenuri si instalatii ale Rompetrol Rafinare. Grupul KazMunai Gaz cumparase Rompetrol de la Dinu Patriciu si cazuse in capcana datoriei de 600 de milioane de euro pe care Patriciu se
angajase sa o plateasca. Din convorbiri reiese ca Basescu si Blejnar impreuna cu Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, au stabilit masuri concrete de santajare fiscala a companiei din Kazahstan.
Traian Băsescu, interceptat în dosarul lui Blejnar. Preşedinţia admite existenţa a trei interceptări telefonice
UPDATE 22:19 - Referitor la apariţia în presă a interceptării unor convorbiri telefonice dintre preşedintele României, domnul Traian Băsescu, şi fostul preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Sorin Blejnar, Administraţia Prezidenţială face următoarele precizări:
(1) - este vorba despre trei interceptări telefonice dintre domnul preşedinte Traian Băsescu şi domnul Sorin Blejnar;
(2) - discuţiile au vizat recuperarea datoriilor pe care compania Rompetrol le are faţă de statul român în contextul în care combaterea evaziunii fiscale şi colectarea creanţelor la bugetul de stat au făcut obiectul unei hotărâri a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) din 28 iunie 2010, iar preşedintele României este şi preşedintele CSAT;
(3) - recuperarea datoriilor companiei Rompetrol faţă de statul român a constituit şi subiect de discuţii la cel mai înalt nivel între preşedintele României, domnul Traian Băsescu, şi preşedintele Republicii Kazahstan, domnul Nursultan Nazarbaev, în cadrul celor două vizite pe care şeful statului le-a făcut la Astana (Kazahstan) în anul 2010 (2 - 3 martie 2010 şi, respectiv, 1 - 2 decembrie 2010), în condiţiile în care compania Rompetrol a fost achiziţionată de compania KazMunayGas, deţinută de statul Kazahstan;
(4) - o lectură onestă a discuţiilor indică faptul că domnul preşedinte Traian Băsescu discută cu domnul Sorin Blejnar despre recuperarea datoriilor companiei Rompetrol faţă de statul român.
UPDATE 21:12 - În acelaşi dosar, a fost interceptată şi Elena Udrea.
Preşedintele României Traian Băsescu a fost interceptat în timp ce primea informări de la fostul şef al ANAF, Sorin Blejnar. Conform money.ro, discuţia a avut loc în septembrie 2010 şi se regăseşte la dosarul în care Blejnar a fost trimis în judecată, de procurorii DIICOT, pentru favorizarea infractorului.
Fostul şef al ANAF este în continuare cercetat de DNA pentru trafic de influenţă, întrucât mai multe convorbiri interceptate în acest dosar conduc la ideea că ar fi comandat subalternilor săi fie stoparea, fie declansarea unor controale. în dosarul care se judecă la Braşov, Sorin Blejnar a cerut judecătorilor să asculte conversaţiile invocate de procurori.
Iată transcrierea singurei interceptări dintr-un dosar penal în care apare Traian Basescu.
Femeie: cabinet preşedintele României
Sorin Blejnar: Sărut mâna. De la ANAF. Blejnar. Preşedintele ANAF sunt.
Femeie: Bună ziua, domnule Blejnar. Vă rog.
SB: Cu domnul preşedinte aş dori dacă se poate. Sau mai târziu sau când.
F: Rămâneţi pe telefon. încerc să văd dacă îmi răspunde.
SB: Am înţeles
F: Mulţumesc.
Bărbat: alo
SB: Să trăiţi, domnu preşedinte
Traian Băsescu: Salut Sorine.
SB: V-am trimis o dată pe mail situaţia aia cu constructorii.
TB: Da. Mă, eu am şi făcut o confuzie că era primul în lista datornicilor Tehnologica şi am zis că e o listă cu constructori. Da' nu erau numai constructori acolo.
SB: Este, este datornic. Dar a început procedura de executare pe el.
TB: Da
SB: Nu de acuma, e de vreo 2-3 luni
TB: Aha.
SB: El plăteşte, deci ei în general sunt plătitori buni ăştia. Dar tot timpul sunt cu restanţe datorită faptului că încasează de la CANDNR destul de greu.
TB: Da, da.
SB: Şi atunci noi am început să facem o altă procedură. Ne-am dus la CANDNR şi i-am făcut terţ poprit.
TB: Îhî
SB: Dacă o să vă uitaţi acolo pe ce am încasat noi, marea majoritate sunt pe popriri... desigur... adică le tăiem finanţarea, dar îi ţinem aşa, cât de cât sub control
TB: Da, aha
SB: Subiectul doi
TB: Da
SB: Am primit o hârtie de la Rompetrol
TB: Da
SB: Vineri seară, mâine, urmează să ne facă o plată de 54 de milioane în contul obligaţiunilor ăla pe care le-am emis noi.
TB: Măi, fiţi atenţi că aici intrăm în altă belea. Cred că e un truc
SB: Ştiu. Asta e opinia mea
TB: Da, e un truc. Dă 54 de milioane, exact atât cât statul român să nu mai devină majoritar
SB: Da, aşa este, aşa este. Şi eu am o decizie a consiliului concurenţei din 2005
TB: Da
SB: Care spune că o astfel de ipoteză, ca ei să facă o plată parţială, nu va fi luată în calcul. Am vorbit şi cu Bogdan, cu Chiriţoiu, să îmi dea o hârtie în sensul ăsta. Şi să spună că altfel ar fi fost ajutor de stat, atunci în 2004 şi nu aveam voie
TB: Da
SB: Ca să îi presăm în direcţia să ne plătească tot. Şi eu vreau să le fac acuma o hârtie prin care să le spunem că le mulţumim pt cele 54 de milioane, dar având în vedere toate consideraţiile astea, cu decizia, cu toată istoria cum a fost.
TB: Aha
SB: Le spun că asta este doar o plată parţială şi că le mulţumim şi sperăm, le indicăm conturile şi spunem că până în 30.09.2010 aşteptăm şi celelalte plăţi să ni le plătească. Altfel, şi le bag asta voalată, le spun că altfel ar fi în ajutor de stat şi trebuie să luăm măsurile legale de sancţionare nu mai ştiu ce.
TB: Mă, sfătuieşte cu jurişii, ca să nu ne trezim că spune păi v-am dat 54 de milioane, deci restul vă dăm acţiuni, dar sunteţi minoritari. Că tot jocul lor ăsta a fost să ne dea ceva, să se delisteze, să îşi facă mărire de capital, să spună da, dar nu mai sunteți majoritari.
SB: Mâine este ziua în care noi avem opoziţia la majorarea de capital. Tocmai şi tot mâine este. Nu, jocul lor este ăsta, este evident numai că ştiţi că am încercat cu ministerul justiţiei să modificăm ordonanţa.
TB: Da
SB: Şi au spus că nu putem, că exidu, curtea de arbitraj internaţional, nu putem în timpul jocului să schimbăm regula
TB: Da
SB: şi atunci ne-am dus pe acel memorandum pe două variante, unul negocierea cu ei
TB: Da
SB: Şi doi, opoziţia asta la majorare. Mâine avem termenul pentru opoziţia la majorare
TB: Da
SB: Numai că în timpul ăsta lor le curge legea aşa cum este şi ne-au anunţat că... eu cred că îi putem juca un pic cu o hârtiuţă bine gândită, care am vorbit-o deja cu Chiriţoiu... să le spunem că altfel e ajutor de stat şi să intrăm cu ei pe o altă direcţie, pe comisia europeană, cu notificare, cu...
TB: Mă, gândiţi-o, nu cumva să ne trezim că spun: băieţi, v-am dat 54 de milioane, deci nu mai puteţi fi majoritari. I-aţi primit.
SB: Da, am înţeles
TB: Adică, atenţie, că după ce i-ai primit...
SB: Cu tot respectul, domnule preşedinte, dar pe direcţia asta se va merge. Suntem cam legaţi de mâini şi de picioare. Pt că aşa am făcut legile în 2003 sau când Dumnezeu le-am făcut
TB: Da
SB: Da, în 2003. deci a fost gândit atuncea, că de aia au făcut-o, pe şmecherie au gândit-o de la început. Da, am înteles, o să încerc să le dau adresă, eu aşa le-am scris adresă, că le mulţumim, dar că înţelegem că e doar o plată parţială, având în vedere decizia consiliului concurenţei şi care la momentul respectiv
TB: Mă, Sorine, nu mă pricep.
SB: Nu, am înţeles
TB: Nu ştiu, dar aveţi grijă să nu ne trezim în situaţia în care spun, băieţi, v-am dat 54 de milioane, de restul luaţi acţiuni. Sunteţi minoritari, asta e viaţa.
SB: Din păcate, asta o să fie
TB: Mă, vorbeşte cu ministrul justiţiei. Găsiţi o soluţie să...
SB: Am înţeles. Bine, domnule preşedinte
TB: Să ne putem valorifica toată creanţa.
SB: Am înţeles
TB: Bine
SB: Bine, cu mult respect