x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ungaria şi-a reafirmat sprijinul pentru autonomia Ţinutului Secuiesc

Ungaria şi-a reafirmat sprijinul pentru autonomia Ţinutului Secuiesc

de Istvan Deak    |    15 Mar 2014   •   18:02
Ungaria şi-a reafirmat sprijinul pentru autonomia Ţinutului Secuiesc

Ceremoniile dedicate Zilei maghiarilor de pretutindeni au continuat sâmbătă după-amiază la Sfântu Gheorghe cu dezvelirea unui tablou panoramic de aproximativ 3 metri înălţime şi 50 de metri lungime, în memoria revoluţionarului Gabor Aron, moment urmat de o adunare populară. Printre invitaţii speciali care s-au adresat mulţimii s-a numărat si Nemeth Zsolt, secretar de stat în Ministerul de Externe al Ungariei. Nu a lipsit nici parada husarilor pe principalele străzi din Sfântu Gheorghe, la care au participat aproximativ 100 de călăreţi. Manifestarea s-a încheiat cu un ceremonial religios, urmat de intonarea imnului Ungariei si a imnului secuiesc.

În discursul său festiv, primarul oraşului Sfântu-Gheorghe, Antal Arpad, a afirmat că indiferent dacă formaţiunea sa se va afla la putere sau în opoziţie, misiunea principală rămâne autonomia Ţinutului Secuiesc şi declararea limbii maghiare, limbă oficială în Ţinutul Secuiesc. „Aceasta este ţara noatră natală. Noi nu suntem imigranţi”, a subliniat Antal. Discursul său a stârnit ropote de aplauze din partea celor 15.000 de persoane, care au scandat minute în şir: autonomie, autonomie.

Secretarul de stat Nemeth Zsolt a reamintit celor prezenţi că Ungaria va rămâne un aliat al secuilor în lupta pentru autonomia Tinutului Secuiesc. „Puteţi să contaţi pe noi”, a subliniat Nemeth. El a făcut apel la participarea activă la alegerile parlamentare din Ungaria, programate la 6 aprilie, şi la alegerile europarlamentare, programate la data de 25 mai. „Parlamentul ţării se transformă în parlament naţional. După 104 ani, maghiarii din Transilvania pot vota la alegerile din Ungaria şi îşi pot desemna propriul reprezentant”, a spus Nemeth. Cuvintele sale au fost acompaniate de mulţime cu lozinca: „Hai Fidesz”.

Deşi conducerea Inspectoratului Judeţean de Poliţie Covasna estimase că la manifestări vor participa în jur de 10.000 de persoane, numărul celor prezenţi s-a apropiat de 15.000. 
 

×
Subiecte în articol: ziua maghiarilor Tinutul Secuiesc