Oferta salarială pentru românii care doresc să muncească în străinătate diferă nu doar în funcție de nivelul de experiență într-un anumit domeniu, ci și în funcție de țară. Am făcut o analiză a salariilor oferite pentru câteva dintre cele mai căutate oferte de muncă pe platforma online Tjobs.ro și am constatat diferențe semnificative. A fost luat în considerare salariul maxim oferit, pentru fiecare tip de muncă în parte.
Pentru cei care doresc un post de îngrijitor pentru persoane vârstnice, diferența este de 1.400 de euro, lunar, între Marea Britanie, care oferă un salariu maxim de 2.300 de euro, și Italia, care oferă un salariu maxim de 900 de euro. În majoritatea ofertelor de acest fel, se specifică și faptul că angajatorul pune la dispoziția angajatului cazarea.
Pentru cei care doresc un post de muncitor în agricultură, diferența este mai mică, de 550 de euro, lunar, între Germania, țara care oferă un salariu maxim de 1.550 de euro, și Italia și Suedia, țări care oferă un salariu maxim de 1.000 de euro. În majoritatea ofertelor de acest fel, se specifică și faptul că angajatorul pune la dispoziția angajatului cazarea și masa.
Pentru cei care doresc să muncească pe un post de ospătar, diferența este mai mică, de 700 de euro, lunar, între Marea Britanie, țara care oferă un salariu maxim de 1.400 de euro, și Cipru, care oferă un salariu maxim de 700 de euro. În majoritatea ofertelor de acest fel, se specifică și faptul că angajatorul pune la dispoziția angajatului cazarea și masa.
Pentru cei care doresc să muncească în construcții și sunt specializați în anumite meserii specifice domeniului, diferența este de 700 de euro, lunar, între Franța și Germania, țări care oferă un salariu maxim de 2.500 de euro, și Polonia, care oferă un salariu maxim de 1.800 de euro.
Pentru asistenții medicali ce doresc să profeseze în clinici sau spitale din străinătate, diferența este de 550 de euro, lunar, între Elveția, care oferă un salariu maxim de 2.250 de euro, și Italia, care oferă un salariu maxim de 1.700 de euro. Au fost luate în considerare doar ofertele de muncă în clinici sau spitale, fără a include ofertele pentru centre de îngrijire a persoanelor vârstnice.
Pentru cei care doresc să muncească pe un post de bucătar, diferența este de 800 de euro, lunar, între Marea Britanie, țara care oferă un salariu maxim de 1.800 de euro, și Cipru, care oferă un salariu maxim de 1.000 de euro. În majoritatea ofertelor de acest fel, se specifică și faptul că angajatorul pune la dispoziția angajatului cazarea și masa. Nu au fost luate în considerare ofertele pentru bucătari șefi.
Cea mai mică diferență este în cazul șoferilor profesioniști. În cazul ofertelor din acest domeniu, diferența este de doar 300 de euro, lunar, între Italia, țara care oferă un salariu maxim de 2.000 de euro, și Olanda, care oferă un salariu maxim de 1.700 de euro.