x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică "Jos acciza", paravan pentru euro-EBA!

"Jos acciza", paravan pentru euro-EBA!

de Adrian Mogos    |    19 Mar 2014   •   18:14
"Jos acciza", paravan pentru euro-EBA!
Sursa foto: CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO

Partidul Mişcarea Populară - PMP luptă din greu împotriva măririi preţurilor la benzină şi motorină. Sub sloganul: “Ponta te arde cu pompa. Atenţie! Cresc preţurile” au organizat un miting sâmbătă în faţa Ateneului. Cu o zi înainte, preşedintele Traian Băsescu a semnat şi el petiţia PMP împotriva majorării preţurilor la unul dintre corturile de campanie ale partidului. Ar fi interesant de ştiut dacă preşedintele României şi-a trecut numele şi pe cealaltă listă, a celor care susţin candidaţii PMP la alegerile pentru Parlamentul European.

În cele mai multe corturi ale Mişcării Populare când te duci să semnezi împotriva majorării preţurilor la carburanţi, ţi se vâră sub nas lista prin care eşti de acord să susţii PMP la europarlamentare. Mai mult, nimeni dintre cei de la corturile PMP nu verifică dacă informaţiile trecute pe listele pentru europarlamentare sunt reale. Asta înseamnă că românii care semnează ca primarii contribuie la atingerea pragului necesar de semnături pentru ca partidul condus de basarabeanul Eugen Tomac să ajungă la Bruxelles. Atunci când a semnat la cortul PMP, preşedintele Traian Băsescu a spus că taxa este inutilă, că bugetul de stat nu avea nevoie de aceşti bani care pot fi transferaţi baronilor locali, că nu ştie din partea cărei formaţiuni politice va candida EBA pentru Parlamentul European, dar că el va vota Partidul Mişcarea Populară.

Preşedintele Traian Băsescu a semnat petiţia PMP împotriva majorării preţurilor la benzină şi motorină şi a declarat că va vota cu PMP. La o zi după ce preşedintele României a umblat pe la corturi, PMP a avut un mare miting în faţa Ateneului din Bucureşti. Au venit cu sutele din toată ţara pemepişti care au scandat împotriva majorării preţurilor. Pe site-ul partidului se precizează că au fost peste 10.000 de pemepişti. Estimările jurnaliştilor care au ascultat sloganele “partidului în blugi” – cum l-a denumit Elena Udrea – au indicat vreo 5.000 de manifestaţi.

Udrea, virală pe Youtube

“Dacă nu-ţi pasă că de la 1 aprilie benzina şi motorina se vor scumpi şi toate preţurile vor creşte, poţi merge să bei o bere cu prietenii la mall sau poţi sta liniştit în faţa televizorului. Noi, cei care nu vrem să fim păcăliţi cu acciza, vom fi în Piaţa George Enescu din Bucureşti. Vino şi tu să oprim guvernul Ponta să-i fure pe români cu pompa!”, era sloganul filmat de Elena Udrea şi postat pe Youtube.
Păi, doamna deputat ar trebui să vadă cum partidul pe care-l susţine păcăleşte fără jenă românii. Aproape toate corturile pemepiste din cartierele bucureştene care au trimis-o pe Elena Udrea în Parlamentul României în 2008 nu mai au decât listele de susţinere pentru Parlamentul European, nici vorbă de petiţia împotriva scumpirii benzinei şi motorinei.

Staţia de metrou Gorjului. O fumătoare înrăită cu încălţări roz şi o geacă verde cu Partidul Mişcarea Populară distribuie calendare cu “Ponta te arde cu pompa”.  Cortul, amplasat lângă o Dacia bună de dus la Remat, stă să cadă. I-am zis că vreau să semnez petiţia împotriva măririi preţurilor. “Din aia nu mai avem”, îmi spune fumătoarea. “Trebuie să mai aducă Bogdan. Semnaţi pe asta dacă vreţi”, zice femeia, continunând să împartă de zor, alături de colegul ei, calendare. Asta înseamnă o listă în care susţin PMP la alegerile pentru Parlamentul European. Trec pe listă un nume aiurea, semnez şi plec.
Succes prea mare pare să nu aibă demersul politic, pentru că mult după ora prânzului eram doar al patrulea nume pe lista Mişcării. Puţin mai încolo, la Veteranilor, cortul pemepist e păzit de doi tinerei. Le-am spus că vreau să semnez numai împotriva scumpirii carburanţilor. Amabil, unul dintre ei mi-a întins petiţia.

Nici vorbă de pompe, Ponta, preţuri
Mi s-a vârât sub nas lista pentru europarlamentare. Trec alt nume aiurea, semnez şi plec, nu înainte de a mă mai procopsi cu un calendar. La Veteranilor eram al optulea pe lista susţinătorilor Mişcării. M-am mişcat apoi spre Drumul Taberei unde, printre tarabe cu bingo şi kebab, se află un alt cort al PMP. Aici, una dintre cele două doamne cu vestă albă îmi explică că nu este obligatoriu să semnez şi împotriva creşterii preţurilor, şi pentru susţinerea partidului.

Aici, în timp ce-mi treceam numele real pe lista susţinătorilor, o bătrânică îi spune doamnei: “Eu am semnat azi! Mai trebuie?” “Nu, mamaie, stai liniştită”, îi zice doamna. Pe masă sunt două mape cu liste pentru europarlamentare şi una cu “Ponta te arde cu pompa”. Am întrebat cine este pe lista asta, dar doamna de la cort habar nu avea. Aşadar, am semnat ca primarul că susţin pemepiştii să se ducă să mă reprezinte la Bruxelles.

Este interesant cum va verifica Biroul Electoral Central autenticitatea datelor de pe listă, pentru că la nici unul dintre corturi nu mi s-a cerut un act de identitate. Deja au trecut zile bune de când oamenii cred că semnează împotriva măririi preţurilor şi scumpirii benzinei şi motorinei, dar unii fără să ştie sunt de acord să susţină PMP în alegeri. Păcăleală ieftină cu scumpirea carburanţilor, cu atât mai mult cu cât partidul a anunţat că abia săptămâna aceasta îşi va alege candidaţii pentru Parlamentul European.

×