x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Va prinde Liviu Dragnea peștele cel mare?

Va prinde Liviu Dragnea peștele cel mare?

de Marius Gîrlașiu    |    30 Aug 2016   •   11:47
Va prinde Liviu Dragnea peștele cel mare?
Sursa foto: Facebook.com/liviudragnea.ro

Liviu Dragnea insistă că PSD va propune un premier social-democrat în cazul în care va forma majoritatea alături de ALDE după alegerile parlamentare. Cum variantele Vasile Dîncu şi George Maior par ieşite din calcul, cea mai viabilă opţiune rămâne astăzi chiar liderul PSD. De cealaltă parte, premierul Dacian Cioloş dă asigurări că nu va ieşi din neutralitate după alegeri.

Preşedintele Klaus Iohannis ar putea fi pus într-o postură ingrată după alegerile parlamentare, în cazul în care ALDE şi PSD vor constitui majoritatea. Liviu Dragnea susţine că PSD va propune un om din interiorul partidului, însă toate semnalele indică în clipa de faţă tocmai persoana liderului social-democrat.

“M-am întâlnit cu George Maior cam acum zece zile. Printre altele a ţinut să-mi spună - pentru că s-au tot vehiculat aceste zvonuri - că nu este interesat de aşa ceva şi că eu am toată susţinerea lui, ca şi preşedinte al partidului, şi că mă va susţine moral - pentru că nu poate să facă altceva. Deci, nu este interesat de funcţia de prim-ministru şi respinge categoric orice discuţie pe tema asta”, a dezvăluit Liviu Dragnea. “Nici nu m-a interesat vreodată această postură. Sunt ambasadorul României la Washington. O astfel de discuţie este închisă”, a precizat fostul şef SRI.

Ambasadorul României în SUA, George Maior, se afla pe o listă restrânsă a posibililor candidaţi la funcţia de prim-ministru din partea PSD. Alături de numele fostului director SRI se mai regăsea şi cel al vicepremierului Vasile Dîncu, însă Dragnea a exclus recent ultima variantă.

Dîncu şi Maior reprezentau, totuşi, singurele variante pe care preşedintele Iohannis le-ar fi putut accepta din partea PSD, în condiţiile în care de numele lui Liviu Dragnea atârnă condamnarea defintivă la doi ani de închisoare cu suspendare din dosarul Referendumul. Mergând pe profilul descris - “un premier de la PSD” - Dragnea ar putea reactiva ca soluţie de avarie numele fostului premier Victor Ponta.

“Nu cred că după alegeri Victor Ponta trebuie să rămână doar deputat şi atât. Victor Ponta e un om în care PSD a investit foarte mult, cu bogată experienţă acumulată, experienţă care trebuie folosită şi eu sper să fie folosită după alegeri”, a declarat Dragnea.

Liberalii, cu ochii în soare

Curtat intens de liberali, premierul Dacian Cioloş i-ar fi asigurat pe membrii Cabinetului că nu va semna adeziunea la PNL. “Premierul ne-a spus că a face politică este o chestiune care ţine de propria conştiinţă şi că el nu va pleca la niciun partid şi el nu va da semnal nimănui. Noi suntem un Guvern independent şi atunci cel care se înscrie în politică pleacă de bunăvoie, nu-l dă nimeni afară, pentru că asta este regula pe care am stabilit-o de la început”, a dezvăluit vicepremierul Vasile Dîncu.

Liberalii l-ar susţine însă pe Cioloş chiar şi în eventualitatea în care ar decide să rămână neutru, ca premier tehnocrat al unui guvern politic. “Pentru a continua un mandat, cum este Dacian Cioloş, sigur că ar putea fi asimilat de către un partid, fără să fie pus pe liste, având în vedere că are încredere mai multă decât altcineva din PNL. Nu există cineva la PNL care să aibă rezultate comparabile”, a explicat Dîncu.

Alegeri anticipate şi criză majoră la iarnă?

Potrivit Constituţiei, preşedintele "poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură". Singura situaţie în care Parlamentul a respins o propunere de prim-ministru datează din noiembrie 2009, când preşedintele Traian Băsescu, l-a propus pe economistul Lucian Croitoru.

Ulterior, Băsescu a venit cu propunerea lui Liviu Negoiţă, însă această a doua nominalizare nu a mai ajuns la votul Parlamentului, după ce opoziţia a blocat audierea miniştrilor în şedinţa conducerii celor două Camere. În cele din urmă, Parlamentul l-a validat ca premier pe liderul PDL de la acea vreme, Emil Boc.

“Este foarte greu să cred că preşedintele României nu va respecta Constituţia. Şi cred că nu ar dori să arunce ţara, în plină iarnă, într-o criză politică fără temei. Repet: vorbim de un premier de la PSD. Nu spun că voi fi eu sau că va fi Ponta sau că va fi alt nume”, a ameninţat Dragnea fără menajamente.

Tăriceanu, în cărţi?

“În momentul în care vom avea rezultatul alegerilor, dacă noi şi ALDE vom putea constitui majoritatea, vom merge împreună la Cotroceni şi vom prezenta într-un mod constituţional, preşedintelui României, o variantă de prim-ministru”, a declarat Dragnea duminică seara.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, explica recent că PSD ar putea accepta ca variantă de rezervă şi un premier din rândul aliaţilor, un alt nume luat în calcul fiind cel al preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. “Să ajungem acolo, să câştigăm noi alegerile”, a reacţionat liderul ALDE.

"George Maior ar fi trebuit să-i spună lui Dragnea că un condamnat definitiv nu poate fi lider de partid şi nici premier" - comunicat PNL

×
Subiecte în articol: liviu dragnea