x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Guvernul pregăteşte legile cerute de SRI

Guvernul pregăteşte legile cerute de SRI

de Maria Alifantis    |    28 Mar 2016   •   17:43
Guvernul pregăteşte legile cerute de SRI
Sursa foto: Adrian Manolache

Cartelele pre-pay cumpărate din România au fost folosite de teroriştii islamişti pentru pregătirea atentatelor care au cutremurat Europa. Cel puţin asta susţine premierul Dacian Cioloş, care a anunţat că Guvernul pregăteşte un nou proiect de lege pentru înregistrarea datelor de identitate ale celor care cumpără cartele telefonice pre-pay.

„Știți discuţia veche apropo de cartelele pre-pay. De exemplu, înţeleg că România e una din puţinele ţări din Uniunea Europeană care vinde cartele pre-pay fără un control de identitate. Înţeleg chiar că au fost folosite în ultima perioadă cartele pre-pay din România în pregătirea unor atentate în altă parte, în Uniunea Europeană, tocmai pentru că există această flexibilitate în România”, a dezvăluit Dacian Cioloş în cadrul unei emisiuni televizate. De altfel, ministrul Justiţiei, Raluca Prună, şi ministrul de Interne, Petre Tobă, pregătesc în acest moment o nouă iniţiativă legislativă privind înregistrarea datelor de identitate ale cumpărătorilor de cartele telefonice pre-pay, a anunţat premierul. „Nu avem reglementată, încă, după foarte mult timp, chestiunea cu cartelele pre-pay. Cred că pe zona ameninţării teroriste e o vulnerabilitate pentru noi toţi. Nu avem reglementată legea securităţii cibernetice. Teroriştii comunică între ei în spaţiul virtual”, avertiza săptămâna trecută Georgian Pop, preşedintele Comisiei parlamentare pentru controlul activităţii SRI. Oamenii Servi-ciului au şi cerut comisiei întărirea legislaţiei pentru prevenirea fenomenului tero-rist. „Să nu aibă cineva impresia că vrem să facem ceva pe ascuns, să punem o presiune asupra opiniei publice”, s-a justificat premi-erul Cioloş. Acum doi ani, judecătorii Curţii Constituţi-onale au decis că legea privind cartelele pre-pay este necon-stituţională în ansamblul său pe motiv că nu oferă garanţii care să asigure confidenţiali-tatea datelor personale. Decizia Curţii a fost publicată şi în Monitorul Oficial, după o contestaţie depusă de Avocatul Poporului. Proiectul de lege prevedea ca persoanele care deţin o cartelă pre-pay şi cele care voiau să achiziţio-neze o astfel de cartelă ar fi trebuit să se înregistreze la operatorul de telefonie cu un act de identitate. În prezent, cumpărarea sau deţinerea unei cartele telefo-nice pre-pay nu presupune prezentarea buletinului de către cumpărător, aşa cum se întâmplă în multe ţări din Uniunea Europeană.

 

Eu sunt foarte atent, şi Serviciile ştiu asta, la drepturile cetățenilor, dar eu cred că trebuie să vedem unde punem cursorul pentru ca serviciile să-şi facă treaba corect, fără să facem excese sau exagerări în ce priveşte drepturile cetățenilor. Dacian Cioloș, prim-ministru

„Recuperatorii” intră în pâine

Începând din vară, va demara şi activitatea Agenţiei de recuperare a prejudiciilor. „Nu există dispozitivul de recuperare a banilor, pentru că el a fost creat printr-o lege, dar nu a fost populat cu oameni şi nu i s-a asigurat finanţarea. Acea agenţie care să se ocupe de această recuperare nu a fost funcţională când noi am preluat guvernarea. O facem funcţio-nală, este un angajament clar al doamnei ministru (n.r. Raluca Prună) ca în iunie cel târziu acea agenţie să fie funcţională şi să înceapă să recupereze", a anunţat premierul.

×